X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În premieră, medicii rezidenţi din Moldova pot practica una dintre cele mai complicate operaţii pe cord

27 sep. 2022,, 21:00   Societate
2921 0

Medicii rezidenţi din cadrul Spitalului Clinic Republican pot practica, în premieră, una dintre cele mai complicate operaţii pe cord folosind o inimă de porc, care este similară cu inima omului.

Pînă acum, aceştia aveau posibilitatea doar să asiste la astfel de intervenţii chirurgicale realizate pe inima pacientului, iar cînd ajungeau să pună mîna pe bisturiu nu aveau dreptul la eşec.

Datorită noii practici, rezidenţii vor putea executa toate manevrele chirurgicale pe inima de porc, pînă le vor efectua fără nicio greşeală.

În cadrul operaţiei, numită intervenţia Ross în cinstea chirurgului britanic Donald Ross, valva pulmonară proprie a pacientului este utilizată pentru a înlocui valva aortică bolnavă.

Medicii rezidenţi afirmă că procedura este extrem de dificilă:


"Este o zonă foarte foare fină între artera pulmonară şi aorta, iată aici nu există ţesut fibros şi cînd prelucrezi, dacă nu eşti atent perforezi şi ai o găurică şi dacă serios aceasta înseamnă decesul pacientului".

"În sala de operaţie direct pe ţesut evident mai puţine şanse ai, fiindcă riscul este mai mare, aici ai şansa să lucrezi pe ţesuturi native, vezi care e elasticitatea, deprinzi manevra chirurgicală, aici poţi să rişti, în sală nu. Mai multă încredere ai, viteza cu care trebuie să lucrezi şi în sală eşti mai pregătit şi nu îşi tremură mîna aşa de tare".

"În cazul dat dacă o să efectuăm operaţiile pe inimi de porc, ne permite să căpătăm experienţă, să căpătăm o consecutivitate a lucrurilor cum trebuie să decurgă, cît de rapid şi cînd vom avea ocazia să lucrăm pe inima unui pacient să fim foarte tacticoşi, cu înmînare, chirurgia şi reprezintă o înmînare, decît partea teoretică", a declarat Virginia Onofrei, medic rezident USMF.

Anual, în ţara noastră sînt efectuate cel mult două operaţii Ross.

"Numărul intervenţiilor chirurgicale şi complexitatea acestora în special la viciile cardiace, care au crescut foarte mult în ultimul timp şi nu le permite rezidenților să participe nemijlocit să facă aşa intervenţii complicate", a spus Eduar Cheptănaru, asistent universitar, şef studii chirurgie vasculară, USMF.

Din această cauză, a apărut necesitatea de a folosi inima de porc în cadrul orelor practice. Ideea a fost implementată de chirurgul Anatolie Ciubotaru, care a revenit acum cîţiva ani din Germania.

Pînă acum, în ţara noastră au fost efectuate 15 operaţii Ross.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?