X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

În pofida nemulțumirilor avocaților, majoritatea a aprobat modificările la Legea Avocaturii

21 ian. 2022,, 17:15   Societate
2596 3

În pofida grevei generale și protestul avocaților, cu 56 de voturi, majoritatea PAS a aprobat modificările la Legea Avocaturii, inclusiv amendamentul prin care avocații vor putea fi reținuți, aduși silit și arestați sau percheziționați în cazul comiterii unor infracțiuni fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Potrivit proiectului aprobat de legislativ, persoanele care au cel puțin 10 ani vechime în funcția de judecător sau procuror, precum și cele care dețin titlu de doctor, să fie scutite doar de la efectuarea stagiului, însă nu și de examenul pentru admitere în profesie (de calificare), transmite Noi.md cu referire la replicamedia.md.

Pînă la susținerea examenului de calificare, categoriile de persoane menționate vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 ore, în materia deontologiei profesionale a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

O altă inovație este că pentru avocatul stagiar contractul de efectuare a stagiului profesional nu va purta caracter oneros, excluzîndu-se în acest mod tentativele de comercializare a contractelor de efectuare a stagiului profesional, precum și sporirea nivelului abilităților și capacităților acumulate de avocatul stagiar pe parcursul perioadei efectuării stagiului. Încălcarea acestei reguli va atrage la rîndul să răspunderea disciplinară.

În aceeași ordine de idei, întru sporirea eficienței stagiului profesional efectuat și dobîndirea unor abilități practice în domeniul specific de activitate, avocatul stagiar va avea dreptul să asiste avocatul îndrumător la orice fază a procesului civil, penal și contravențional.


Totodată, prin intermediul proiectului, avocatului stagiar să i se va permite acordarea asistenței juridice garantate de stat pe cauze civile.

Un amendament inclus pentru lectura a doua, care a stîrnit critici în rîndul breslei de avocați, ulterior aceștia declarînd grevă generală și organizarea protestelor, este prin care avocații vor putea fi reținuți, aduși silit și arestați sau percheziționați în cazul comiterii unor infracțiuni fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Amendamentul propus de Stamate, aprobat astăzi de Parlament:

„Versiunea finală a amendamentului aprobat: (2) Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor specificate la art. 324 - 326 Cod Penal și a infracțiunilor flagrante, de savîrsirea carora este suspectat avocatul. La efectuarea perchezitiei la sediul profesional al avocatului în alte cazuri decît infracțiunile flagrante, avocatul este în drept să solicite prezenta decanului baroului sau a unui avocat desemnat de acesta. In acest caz actiunea procesuala se suspenda, dar nu mai mult decat pentru 2 ore. Decanul baroului sau avocatul desemnat de acesta asistă la efectuarea percheziției și are dreptul să facă în legătură cu aceasta obiecții și declarații care vor fi consemnate în procesul verbal al percheziției”.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?