COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 596 955   INFECTAȚI 259 202(+184)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6253(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2826
Puterea stiri: 6434
Coronavirus stiri: 7307

În plin sezon al căpușelor, specialiștii vin cu o serie de recomandări

6 mai. 18:43   Societate
1534 0

Sîntem în sezonul de activitate a căpuşelor, insecte care prezintă risc epidemiologic prin faptul că sînt vectori ai multor maladii infecţioase: boala Lyme (borelioză), tularemia, Febra Q etc, notează noi.md.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău monitorizează circulaţia căpuşelor pe teritoriul capitalei, în suburbii şi în zonele de odihnă adiacente. În anul 2017, dintre căpușele colectate pentru investigații de laborator, 30% au fost infectate cu bacterii borrelia (agent patogen al boala Lyme – borelioza acariană). De la începutul lunii aprilie a anului curent, cercetările au fost reluate, fiind deja colectate peste 100 de exemplare de căpuşe.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău atenționează populaţia asupra pericolului mușcăturii de căpușe și recomandă celor care intenționează să-și petreacă zilele de odihnă în aer liber să aplice metodele de protecție necesare. Trebuie de știut că singura insectă care intră la propriu sub piele este căpușa. De aceea, pentru a preveni situaţiile neplăcute, îmbrăcați haine de culori deschise, cu mîneci lungi, deplasaţi-vă doar pe cărări şi drumuri, evitînd desişurile şi locurile neumblate. Atunci cînd vă aflaţi în natură un timp mai îndelungat, inspectaţi pielea neacoperită peste fiecare oră şi, ajungînd acasă, faceţi un duş, cu verificarea repetată a suprafeţei corpului.

Dacă aţi depistat o căpuşă, este esenţial să nu întraţi în panică. Căpuşele trebuie îndepărtate imediat ce au fost descoperite, iar locul mucăturii se tratează cu tinctură de iod sau cu soluţie de alcool de 70%, și nicidecum prin alte metode: chibrituri aprinse, vaselină, ojă, eter, benzină. Aceste remedii pot fi periculoase. Pentru a decide tratamentul chimioprofilactic, adresaţi-vă la medicul de familie de la locul de trai (din cadrul IMSP Centrul Medicilor de Familie) sau la medicul infecţionist.

Cu scopul de a diminua numărul de căpuşe şi de a preveni riscul de redresare a bolilor infecţioase, se recomandă:


– amenajarea teritoriilor de odihnă şi agrement,

– cosirea joasă a ierbii,

– tăierea şi curăţarea raţională a tufarilor şi a vegetaţiei înalte,

– combaterea rozătoarelor – gazda principală a căpuşelor,

– accesul interzis al animalelor vagabonde pe teritoriile de odihnă şi agrement.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽