X 

În plin post, prețul la unele legume ar putea exploda

7 mar. 08:14   Societate
1833 0

Turcia oprește exportul de roșii pînă la jumătatea lui aprilie 2023. Vor crește prețurile în Moldova?, relatează IPN cu referință la EastFruit.

Ministerul Agriculturii și Pădurilor din Turcia a dat o declarație că măsura se ia „din cauza recentului salt al prețurilor la roșii pe piața internă și pentru a asigura securitatea alimentară și stabilizarea prețurilor după cutremurul îngrozitor care a afectat direct 11 provincii”.

Potrivit analiștilor EastFruit, efectele deciziei guvernului turc se vor resimți chiar pe parcursul acestei săptămîni în Moldova, dar și în Ucraina, Georgia, Romînia și o serie de alte țări țările dependente de importurile din Turcia, furnizorul tradițional al cantităților industriale de roșii de seră în luna martie.

Sursa citată scrie că importatorii ucraineni de legume de seră încearcă să găsească o alternativă furnizorilor turci. Teoretic, acestea ar putea fi înlocuite cu importuri din Maroc, Iran sau chiar Spania (roșii de calitate premium), dar o substituire sută la sută a producției turcești este imposibilă, deoarece presupușii noi furnizori pot să nu dispună în prezent de volumele necesare de roșii.

Prin urmare, spre sfîrșitul săptămînii curente, ne putem aștepta la o creștere serioasă a prețurilor în condițiile epuizării stocurilor în țările dependente de importurile de roșii turcești.

Totodată, se precizează că exporturile către Ciprul de Nord, Palestina și Azerbaidjan nu sînt supuse restricțiilor, iar prezența țărilor numite în lista excepțiilor conduce la supoziția că Turcia nu se retrage complet de pe piața regională a tomatelor de seră. Desigur, nu se poate presupune reexportul a zeci de mii de tone de produse, pentru că pe piața internă a Turcia se atestă un anumit deficit de roșii de seră. Cu toate acestea, nu se exclude posibilitatea reexportului prin Azerbaidjan, important operator cu fructe și legume din altă țară vecină (Iran), încă înainte de calamitatea care s-a produs în Turcia, scrie EastFruit.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий