COVID-19 în MOLDOVA

În perioada pandemiei nivelul de poluare a aerului la Chişinău şi Bălţi a săzut

În perioada pandemiei nivelul de poluare a aerului la Chişinău şi Bălţi a săzut

Pe perioada pandemiei, nivelul de poluare a aerului a fost redus în municipiile Chişinău şi Bălţi. Asta susţine şefa Laboratorului de referinţă de mediu a Agenţiei de Mediu, Marina Lungu.

Potrivit ei, motivele sînt restricţiile impuse în aceste luni. Subiectul calităţii aerului a fost abordat în cadrul emisiunii „Spaţiul Public”, relatează Radio Moldova Actualităţi, transmite trm.md.

Potrivit Marinei Lungu, laboratoare pentru verificarea calitatărţii aerului sînt doar în muncipiile Chişinău şi Bălţi, ceea ce este o problemă, deoarece nu avem o acoperire naţională.


„Începînd din ianuarie şi pînă în mai, inclusiv, avem un nivel de poluare determinat ca redus pînă la sporit. Cauzele ar fi mai multe: intensificarea condiţiilor meteorologice, măsurile impuse de către infecţia care ne afectează pe toţi, agenţii economici nu au activat şi am avut mai puţin transport pe străzi. De aceea am avut un nivel de poluare mai redus. De cînd oamenii au revenit la muncă, la Bălţi şi Chişinău avem deja un nivel mai înalt de poluare a aerului atmosferic”, spune specialista.

Marina Lungu a adăugat că, în ultimi zece ani, nivelul de poluare a aerului a fost în creştere, motivul în mare parte fiind numărul sporit de unităţi de transport.

„Cam zece ani în urmă a fost o creştere bruscă a nivelului de poluare a aerului atmosferic, peste 80 la sută îî revine transportului. Nu avem cum să ne aşteptăm la cifre mai bune. Automoblele care se importă sînt mai puţin poluante, dar cele vechi nimeni nu le anulează. Dacă ar fi să mai scoatem din uz automobilele vechi, aceasta ar ameliora situaţia”, a declarat şefa Laboratorului de referinţă de mediu al Agenţiei de Mediu.

Menţionăm că Republica Moldova va marca pe 7 septembrie pentru prima dată Ziua internaţională a aerului curat pentru cerul albastru, o nouă acţiune din Calendarul de Mediu, organizată în conformitate cu rezoluţia Adunării generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 19 decembrie 2019.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load