Conceput să promoveze dezvoltarea economică urbană și locală, evenimentul a reunit circa 100 de participanți: autorități publice centrale și locale, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, reprezentanți ai instituțiilor de dezvoltare regională. De asemenea, la eveniment au participat reprezentanți ai orașelor, oameni de afaceri și investitori internaționali care doresc să dezvolte și să consolideze parteneriate sustenabile într-o societate orientată spre viitor, notează noi.md cu referire la moldpres.
„Noi vedem Soroca nu doar ca pe un pol de creștere, fiind parte a celor șase poli de creștere pe întreaga țară. În ultimii doi ani, încercăm să accelerăm toate proiectele de dezvoltare locală, regională, inclusiv pentru zona Soroca, dar și pentru zona de nord a țării. Prietenii noștri sînt în Uniunea Europeană, iar Moldova trebuie să devină membră a Uniunii Europene pînă în anul 2030”, a declarat la eveniment Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Programul forumului a inclus trei paneluri tematice, în cadrul cărora s-a discutat despre un șir de acțiuni prin care un oraș poate deveni atractiv, precum și despre diverse aspecte de dezvoltare economică locală și de dezvoltare urbană integrată. Pe durata evenimentului, producătorii locali și-au prezentat produsele în cadrul expoziției „Fabricat în Soroca”. Totodată, a fost desfășurată o expoziție a proiectelor de dezvoltare regională implementate în orașele din Regiunea de Dezvoltare Nord.
„Politica de dezvoltare regională reprezintă astăzi o prerogativă națională și este implementată, în parteneriat, de către autoritățile administrației publice centrale și locale, instituții de dezvoltare regională, parteneri de dezvoltare - toate într-un parteneriat activ, împreună implementînd proiecte și programe de dezvoltare regională. Dezvoltarea urbană reprezintă una din direcțiile strategice ale dezvoltării regionale. Rolul orașelor în dezvoltarea socio-economică a unui stat este de o importanță majoră. Deși orașele din Republica Moldova se confruntă cu provocări de ordin social, economic, de mediu, ele, totuși, au potențialul să devină motoare de dezvoltare regională și generatoare ale creșterii competitivității regionale”, a estimat Maria Prisacari, directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.
Soroca Forum 2030 este o inițiativă a Primăriei municipiului Soroca, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Agenția de Dezvoltare Regională Nord. Acest eveniment este organizat cu sprijinul Ministerului german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), prin proiectul „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, implementat de GIZ Moldova, și al Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare – Asistența Poloniei, al Ministerului de Externe al Republicii Polone prin Solidarity Fund PL în Moldova.
Adăuga comentariu