X 
Puterea stiri: 7443
Criza energetică stiri: 1168

În Moldova va fi lansat Centrul de pregătire a copiilor dotați

25 aug. 08:00   Societate
1433 0

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întîlnit cu dl Igor Șarov, Rectorul Universității de Stat din Moldova, cu care a discutat problemele formării cadrelor didactice calificate pentru sistemul educațional din Republica Moldova.

S-a menționat că sistemul educațional al țării noastre se confruntă cu o lipsă acută de personal. În toată țara lipsesc peste 2000 de cadre didactice, iar în sistemul educațional din Găgăuzia sînt vacante 146 de locuri. Fiecare al patrulea profesor a atins vîrsta de pensionare.

"Dorim ca copiii noștri să moștenească o societate mai dezvoltată, mai educată și mai sănătoasă. Pentru a face acest lucru, trebuie să investim în educație, astfel încît tinerii noștri să poată obține cunoștințe de înaltă calitate fără a părăsi Moldova. Astăzi, sarcina noastră principală este de a face profesia didactică respectată, atractivă și plătită în mod adecvat. Este necesar să ridicăm statutul public și să schimbăm atitudinea statului față de profesia de profesor", a remarcat Irina Vlah.

Irina Vlah și Igor Șarov au vorbit și despre lansarea unui centru de formare a copiilor dotați în regiune. Pe baza centrului, se planifică pregătirea studenților pentru a participa la olimpiadele naționale și internaționale de Fizică, Chimie, Biologie și Matematică.

Autoritățile din Găgăuzia oferă profesorilor universitari să participe la activitățile centrului și să desfășoare o parte din lecții și lucrări de laborator la sediul Universității.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав