În Moldova, va fi implementat un nou concept de gestionare a deșeurilor solide

În Moldova, va fi implementat un nou concept de gestionare a deșeurilor solide

În Moldova, urmează să fie implementat un nou concept al sistemului de gestionare a deşeurilor, care, la momentul actual, este practic definitivat. 


Opțiunile de îmbunătățire a managementului deșeurilor solide în Republica Moldova au fost analizate în cadrul unei ședințe prezidate de premierul Pavel Filip, relatează Noi.md.


În cadrul şedinţei s-a menţionat că, urmare a implementării acestuia, accesul populației, inclusiv în sate, la serviciile de colectare a deșeurilor va spori substanțial. 


„Este important să venim cu o abordare complexă și o soluție la scara națională. Îmi doresc mult să avem acest proiect de țară, pe care să-l punem în aplicare, care să fie unul viabil și salutat de administrația publică locală”, a menţionat prim-ministrul. 


Una dintre soluțiile propuse pentru îmbunătățirea procesului de gestionare a deșeurilor ține de minimizarea efortului financiar și uman al administrației publice locale. 


În acest sens, au fost prezentate costurile estimative de construcție a infrastructurii de colectare a deșeurilor, care ar oferi condiții mai bune de salubrizare pentru autoritățile locale. 


De asemenea, a fost evaluată capacitatea de plată a beneficiarilor de servicii și examinată posibilitatea subvenționării tarifelor pentru populația social-vulnerabilă. 


Conceptul de gestionare a deșeurilor solide va stabili și responsabilitățile autorităților de toate nivelurile. Astfel, administrația publică locală va fi responsabilă de asigurarea procesului de salubrizare în localități, iar administrația publică centrală – de transferul, sortarea, reciclarea și procesarea deșeurilor. 


Pentru a selecta cea mai durabilă și avantajoasă soluție de acumulare și de prelucrare a deșeurilor, a fost discutată posibilitatea implementării opțiunilor de depozitare și procesare, inclusiv combinarea acestor metode, în funcție de regiunile țării


Premierul Pavel Filip a solicitat ca în baza conceptului prezentat să fie elaborat un plan de construcție a infrastructurii și procurarea echipamentelor necesare, care, ulterior, va sta la baza elaborării Proiectului național privind managementul deșeurilor solide.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load