Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

În Moldova va avea loc un program dedicat evenimentelor din Noaptea de cristal

8 noi. 2022,, 05:00   Societate
2426 0

În Moldova pe 9 noiembrie va avea loc un eveniment dedicat evenimentelor din Noaptea de cristal (Kristallnacht).

Acesta va fi organizat de Agudat Israel în Republica Moldova în Sala de spectacole a Agenției pentru Relații Interetnice la ora 15.00 cu sprijinul Agenției pentru Relații Interetnice a Republicii Moldova, ambasadelor Suediei și Germaniei în Republica Moldova, reprezentanțelor Nativ (Israel) în Ucraina și Moldova. La eveniment vor participa clasele liceale și cadrele didactice ale liceelor și școlilor din Chișinău (100-120 persoane).

Scopul evenimentului este de a familiariza reprezentanții generației tinere cu evenimentele istorice din Noaptea de cristal și expoziția originală "Rabinii Europei în timpul Holocaustului".

Este vorba despre educarea sentimentului de toleranță, respect reciproc, intoleranța față de ideologia nazismului, prejudecăților rasiale și naționale, în special a Antisemitismului.

Cu un cuvînt de salut la eveniment se vor adresa Elena Kovaleva, directorul Agudat Israel în Moldova, Dmitri Moruz, directorul Agenției pentru Relații Interetnice a Republicii Moldova, Katarina Fried, Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, și Marina Anukov, șefa Reprezentanței Nativ în Moldova.

În cadrul programului, Irina Șihova, doctor în științe, cercetător principal la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Republicii Moldova, șefa Centrului științific și educațional Maghid, va povesti despre istoria și semnificația evenimentelor din Noaptea de cristal, iar directorul Institutului de iudaism din Republica Moldova, Evghenii Brik, va prezenta expoziția "Rabinii Europei în timpul Holocaustului".

Noaptea de cristal sau Noaptea vitrinelor sparte (Kristallnacht), a fost un pogrom evreiesc în toată Germania Nazistă, în regiunea Austria și în Sudetenland, care a avut loc în perioada 9-10 noiembrie 1938. În urma atacurilor, cîteva sute de evrei au fost uciși și răniți, peste 30.000 au fost arestați și trimiși în lagărele de concentrare, peste 7.000 de clădiri care aparțineau evreilor au fost distruse, aproximativ 270 de sinagogi au fost arse și jefuite.

După Kristallnacht a urmat persecuția în continuare a evreilor și este considerată de istorici ca o parte a politicii rasiale a Germaniei Naziste și marchează începutul soluției finale a problemei evreiești și a Holocaustului.

În prezent, în această zi este sărbătorită Ziua Internațională împotriva fascismului, rasismului și antisemitismului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?