Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

În Moldova trebuie de apărat activ statutul limbii ruse. Opinie

13 dec. 2021,, 04:30   Societate
3264

La Chișinău a avut loc conferința compatrioților ruși în Moldova

Consiliul coordonator al compatrioților ruși din Republica Moldova trebuie să se implice mai activ în dialogul cu reprezentanții structurilor de stat și ai sectorului nonguvernamental privind problemele limbii ruse și ale minorităților naționale.

La această concluzie au ajuns participanții la cea de-a XIII țară conferință a compatrioților ruși care locuiesc în Republica Moldova, care a avut loc la Casa Rusă din Chișinău, transmite Noi.md .

La eveniment au participat membri ai Consiliului Coordonator al compatrioților ruși din Moldova, conducători ai organizațiilor obștești, activiști civici, personalități din domeniul culturii și artei din Republica Moldova, cunoscuți jurnaliști moldoveni.

Oaspeții de onoare ai conferinței a fost vice-președintele Comitetului Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse privind politica socială, Iuri Arharov, Președintele adjunct al Comitetului Dumei de Stat pentru Afacerile CSI, Integrarea Eurasiatică și Relațiile cu Compatrioții, Artem Turov, reprezentanți ai partidelor parlamentare și organizațiilor publice din Federația Rusă.


Întrevederea a fost deschisă de ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, care a ținut un discurs de salut în fața publicului.

Șeful reprezentanței Rossotrudnichestvo în Moldova, Andrei Muraviov, a vorbit despre direcția de activitate a Casei Ruse la Chișinău și despre principalele sale proiecte.

Iurii Arharov și Artem Turov au remarcat importanța interacțiunii și cooperării cu compatrioții ruși care trăiesc în Moldova.

Participanții la conferință au discutat problemele actualitate și au audiat o serie de rapoarte: despre situația privind monumentele eroilor Marelui Război pentru Patrie, despre educația patriotică a generației tinere, despre lucrul cu tinerii. De asemenea, au fost discutate problemele statutului juridic al compatrioților ruși, statutul limbii ruse în sistemul de învățămînt din Moldova.
Participanții la forum au adoptat o rezoluție în care și-au exprimat sprijinul pentru politica de stat a Rusiei față de compatrioții care trăiesc în Moldova. De asemenea, s-a menționat că Consiliul Coordonator al compatrioților ruși din Republica Moldova ar trebui să se implice mai activ în dialogul cu reprezentanții structurilor de stat și ai sectorului neguvernamental privind problemele limbii ruse și ale minorităților naționale.

Conferința s-a desfășurat într-o atmosferă de lucru: au apărut dispute și au răsunat propuneri constructive.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав