Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

În Moldova s-a produs o polarizare sălbatică a societății după mărimea salariului – opinie

17 mai. 2018,, 12:00   Societate
3151 1

Pe parcursul ultimilor doi ani, în Moldova s-a produs o polarizare sălbatică a societății conform mărimii salariului.

O astfel de opinie a fost exprimată de către deputatul din fracțiunea Partidului Socialiștilor Vladimir Golovatiuc, care a vorbit la emisiunea „Mecanismul de acțiune”, moderată de Elena Levițchi-Pahomova, de la NTV-Moldova, relatează Noi.md.

„Am ajuns la capitalismul sălbatic. La noi 8% din populație primește un salariu la fel de mare ca 60% dintre cetățeni. Numărul de persoane care primesc salarii maxime s-a dublat în 2015-2017, în același timp, a crescut și ponderea persoanelor care primesc salarii sub medie. Astfel, în prezent 70% din populație primește un salariu mai mic decîtcel mediu, sub 6 mii de lei, despre care vorbește atît de bucuros prim-ministrul Pavel Filip. Angajații din sfera educației și cei din agricultură primesc salarii cu o treime mai micidecîtcel mediu”, a menționat deputatul-economist din PSRM.

El a subliniat faptul că toate acestea nu reprezintă o încălcare a legii. „Guvernul crește salariile cu 10%. Le indexează din cauza inflației. Dar acest lucru nu e majorare de salariu, ci compensarea creșterii prețurilor. Prețurile au crescut cu 10%, iar voile întoarceți oamenilor ce le-ați luat. Există o zicală bună: inflația este taxa pe care o plătește întreaga societate pentru greșelile guvernului”, a remarcat Golovatiuc.


Deputatul socialist a atras atenția asupra faptului că, în cazul în care o persoană primește un salariu de 10 mii de lei, după o majorare de 10%, venitul său crește cu 1 mie de lei. Iar la cei care primesc un salariu de 5 mii de lei, după indexare li se adaugă 500 de lei.

„Astfel, cei săraci devin mai săraci și cei bogați – mai bogați. Și asta în deplină conformitate cu legea. Asta e problema”, a observat deputatul.

Potrivit lui, în acest sens, socialiștii din Parlament propun amendamente referitoare la remunerare, impozitarea veniturilor persoanelor fizice, iar salariile mai mici decît nivelul de subzistență să nu fie impozitate.

El s-a pronunțat pentru majorarea diferențiată a salariilor.„Persoanelor cu un venit minim necesar trebuie să li se majoreze salariile mai mult, iar persoanelor ale căror salarii sînt de 3-5 ori mai mari decît cel mediu, creșterea ar trebui să fie minimă. Acest lucru va contribui la consolidarea societății“, a punctat VladimirGolovatiuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?