X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

În Moldova s-a deschis un sat de iurte (FOTO)

6 aug. 2020,, 08:30   Societate
10392 1

În Moldova s-a deschis un sat de iurte, în care fiecare doritor se poate simți nomad.

După cum informează wind.md, în special, locul neobișnuit—satul de iurte Manas, poate fi găsit în satul Leordoaia din raionul Călărași, unde au fost construite iurte, obiecte de uz casnic, chiar și mîncare - toate în stil kîrgîz, dar cu aromă moldovenească.

Aici vă puteți familiariza cu stilul de viață al nomazilor, afla despre caracteristicile iurtei kîrgîze, despre construcția și chiar semnificația acesteia.

Iurta în sine nu necesită întreținere costisitoare, precum clădirile moderne. Cel mai îndepărtat loc de la intrare se numește Ter și este considerat cel mai onorabil din iurtă.


Iurta e foarte trainică. Se spune că nici uraganul n-o poate distruge. Toate pentru că fiecare element din ea este legat de un alt element și toate părțile sînt interconectate.

Cel mai înalt element, prin care trece lumina și care ține întreaga iurtă, se numește Tunduk. Datorită lui, iurta nu va cădea niciodată. Pereții iurtei sau Kerege sînt legați de Tunduk cu ajutorul mai multor bețe lungi și ascuțite numite Wook.

Administratorul satului de iurte, Larisa Ambrosii, a relatat pentru Wind.md că ideea de a crea un loc neobișnuit de odihnă i-a apărut fiind în străinătate. Larisa a lucrat mult timp în Irlanda. Acolo, ea s-a împrietenit cu o fată originară din Kîrgîzstan. Cînd a venit să-și viziteze prietena în Kîrgîzstan, Larisa a rămas fascinată de coloritul local. Desigur, în primul rînd a fost impresionată de iurte.

Iurta kîrgîză este un tip deosebit de locuință. Este fabricată din materiale vii - lînă, lemn, piele — simbolizînd astfel viața însăși. Iurta are o forma rotundă ca soarele. Acesta este simbolul infinitului, harului și vieții. De aceea, aici se simte o energie specială.

Cele două prietene au reușit să realizeze ideea anul trecut. Și deja în acest an, satul de iurte așteaptă oaspeți.

Din iurte se deschide o vedere la poiana pădurii. În timpul zilei, odihnindu-vă, puteți admira cerul curat prin cupola de zăbrele a iurtei, iar seara puteți admira stelele și vă puteți bucura de măreția cerului.

În pofida diferențelor dintre cultura moldovenească și kîrgîză, aceste popoare le leagă ospitalitatea. Bucatele de aici sînt atît tradiționale kîrgîze și moldovenești, cît și europene.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?