X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

În Moldova nu există o legislație care să permită colaborarea strînsă între poliție și ONG-uri în căutarea copiilor

20 feb. 06:00   Societate
1815 0

În Republica Moldova nu există o legislație elaborată în detaliu pentru o cooperare eficientă între poliție și ONG-uri la căutarea copiilor, iar în această privință țara adoptă în mod activ experiența altor țări.

Despre aceasta a relatat Aliona Dragomirețcaia, șefa Secției Siguranță Minori din cadrul Inspectoratului General al Poliției, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Ea a menționat că în acest scop se organizează un schimb de experiență cu alte țări pentru a studia legislația și aplicarea ei în practică.

În special, se studiază legislația românească în ceea ce privește situațiile de dispariție a adulților și copiilor.

"Noi nu avem o astfel de lege, dar avem un mecanism care prescrie cum trebuie acționat în fiecare caz în parte. Există instrucțiuni clare cu privire la modul în care fiecare structură trebuie și este obligată să acționeze și ce trebuie de făcut dacă cineva nu a îndeplinit această instrucțiune clară. Este prevăzută răspunderea disciplinară, administrativă și penală", a declarat Aliona Dragomirețcaia.


La rîndul său, Roman Volhv, șeful organizației de căutare COD, vorbind în cadrul aceleiași emisiuni, a recunoscut că el personal are o experiență pozitivă în străinătate și a studiat din interior cum colaborează poliția și ONG-urile din afara Moldovei în căutarea copiilor.

Potrivit lui, există organizații similare care sînt specializate în căutarea persoanelor dispărute. Acestea sînt susținute pe deplin de către guvern. De exemplu, în Grecia le sînt puse la dispoziție mașini cu girofaruri și toate condițiile de lucru.

"Lor li se spune: mergeți și căutați-i, pentru ca poliția să se ocupe cu treburile sale. În opinia mea, poliția nu ar trebui să caute persoane dispărute în circumstanțe care nu sînt de natură penală. De ce n-am elibera parțial poliția, să luăm această sarcină de pe umerii ei? Există deja un deficit de personal, un deficit de specialiști, iar în loc să caute un infractor, un ofițer de investigații penale caută un "fugar" care, de exemplu, a fugit deja pentru a 18-a oară", a declarat Roman Volhv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?