X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

În Moldova, mazărea verde se vinde la prețul sparanghelului

31 mai. 2023,, 12:30   Societate
2556 0

Prețurile excentrice de vară continuă în comerțul cu amănuntul din capitala Moldovei.

De această dată, vînzătorii din buticuri și piețele alimentare din Chișinău surprind clienții nepregătiți cu prețuri de vînzare cu amănuntul la mazărea verde în păstăi de 100-120 lei/kg (5,61-6,74 dolari/kg), care, dacă vom calcula boabele scoase din păstăi, se apropie de 500 lei/kg (28 dolari/kg). Sparanghelul proaspăt la începutul sezonului s-a vîndut puțin mai ieftin, potrivit EastFruit.

Un preț angro pentru mazărea verde pentru piața "proaspătă", așa cum susțin comercianții din piață, nu există. Spre deosebire de porumb, a cărui recoltă în Republica Moldova este parțial vîndută în știuleți în piețele agricole din orașe, mazărea verde este un produs destinat doar prelucrării: mai mult – pentru conservare, mai puțin – pentru congelare. În piețele agricole ajunge fie mazăre, furată de pe plantațiile industriale, fie loturi întîmplătoare de produse care, din anumite motive, nu au ajuns la fabricile de conserve. Se pare că anul acesta s-a înregistrat o creștere anume a astfel de cazuri. De ce prețul de vînzare cu amănuntul este atît de ridicat?

Există două explicații posibile. În primul rînd, după cum s-a menționat mai sus, șocarea consumatorului cu prețuri exagerate la produsele agricole din recolta din 2023 în Moldova a devenit ceva de "bun ton": primii cartofi noi - 40-45 lei (2,24 – 2,52 USD/kg), primele roșii și castraveți locali - 80-100 lei/kg (4,49 – 5,61 USD/kg), cireșele spaniole - 350-400 lei/kg (19,66 – 22,47 USD/kg), zmeură peruviană - aproape 800 lei/kg (44 USD/kg). În acest context, mazărea verde la prețul sparanghelului, de asemenea, pare a fi o normă.

În al doilea rînd, mazărea verde scumpă din acest an poate fi atribuită unei situații nestandard care a apărut pe piața boboaselor. După cum remarcă procesatorii, pe de o parte, situația privind producția acestei culturi este stabilă în mod forțat, de obicei ea ocupă mai mult de 2-2, 5 mii hectare. Reducerea bruscă a suprafeței este irațională, deoarece în acest caz nu va fi posibilă încărcarea liniilor de procesare a fabricilor pînă la nivelul minim necesar. Extinderea suprafețelor culturilor, de asemenea, nu are rost. Mazărea moldovenească conservată se vinde în principal pe piețele rusești și belaruse, iar logistica în această direcție s-a scumpit brusc. Foarte semnificativ, cu 20-40%, s-au scumpit și materialele de producție: semințele, îngrășămintele și îngrășămintele, cutiile de sticlă și tablă. În plus, în Moldova, mulți procesatori au dat-o în bară, punînd în prețul de cost prețurile la resursele energetice prognozate la un nivel foarte ridicat, în special la motorină. Drept urmare, în contractele cu fermierii pentru producția de mazăre, procesatorii s-au angajat să plătească prețuri ridicate.


Probabil că acum unii procesatori înțeleg că aceste prețuri sînt foarte mari și încearcă să le reducă sau să primească mai puțină materie primă. Poate că acesta este motivul pentru care fermierii încearcă să vîndă o parte din mazărea verde la preț scump pe piața proaspătă. După principiul "Vînd un kilogram la preț cosmic, două – le voi dărui, la final – oricum voi avea profit". Avînd în vedere că "sezonul" unor astfel de vînzări nu va dura mai mult de o săptămînă-două, s-ar putea ca principiul să funcționeze.

0
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?