X 
Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

În Moldova este lansat un nou program de susținere pentru femeile refugiate din Ucraina

23 mai. 14:30   Societate
2643 0

În Moldova este lansat programul de susținere „Cash for work” pentru femeile refugiate din Ucraina, care doresc să-și găsească un loc de muncă sau să își dezvolte propriile afaceri pe teritoriul Republicii Moldova

Programul dat va fi implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), alături de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova (CNUM), cu sprijinul UN Women Moldova.

Scopul programului „Cash for Work” este de a facilita integrarea acestora în comunitate, îmbunătățind calitatea vieții femeilor și a familiilor lor.

În cadrul programului, 140 de persoane vor beneficia de suport financiar în valoare maximă de 10 000 lei, pentru integrare în cîmpul muncii sau inițierea unei afaceri (procurarea echipamentelor și materialelor necesare în activitățile profesionale pe care aleg să le desfășoare). Beneficiarelor li se va oferi consiliere în carieră, asistență în elaborarea CV-ului și a documentelor pentru angajare, precum și în pregătirea pentru interviu. Acestea vor putea beneficia de cursuri profesionale pentru dobîndirea noilor competențe, cursuri de limba română, engleza și altele.

Programul este destinat femeilor cu vîrsta de peste 18 ani, care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova după 24 februarie 2022 și pot face dovada deținerii unuia dintre următoarele documente: cetățenie ucraineană, document de identitate ucrainean, permis de ședere în Ucraina, orice formă de protecție internațională pe teritoriul Ucrainei, dispun de protecție temporară, statut de refugiate sau permis de ședere în Republica Moldova.


În același timp, pentru a beneficia de susținere în cadrul programului, solicitantele trebuie să demonstreze una dintre următoarele: intenționează să se integreze pe piața oficială a muncii din RM; au înregistrat o afacere legală în Moldova sau intenționează deschiderea unei afaceri; necesită sprijin financiar pentru cursuri de limbă engleză/română, cursuri profesionale, servicii juridice, necesare pentru angajare sau antreprenoriat; necesită sprijin financiar, ca urmare a desfășurării unor activități sociale de asistență permanentă, de care beneficiază refugiații sau comunitatea gazdă.

Totodată, programul este accesibil companiilor din Republica Moldova, care au angajat sau intenționează să angajeze refugiate din Ucraina, cu normă parțială sau cu normă întreagă, în baza unui contract de muncă și nu dispun de resurse pentru a facilita condițiile de muncă.

Persoanele care corespund criteriilor enumerate mai sus se pot înregistra pe https://forms.gle/gAecsUoNzuewJajK9.

Programul face parte din proiectul „Crearea oportunităților de reziliență economică a femeilor din comunitățile locale și a femeilor refugiate din Ucraina” și este implementat de către Asociația Națională a Companiilor TIC (ATIC) în parteneriat cu Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, cu sprijinul UN Women și sprijinul financiar al Guvernului Japoniei și Guvernului SUA.

4
1
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?