X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În Moldova continua proiectul "Eroii pămîntului moldovenesc"

9 dec. 2022,, 19:15   Societate
3254 0

În Moldova este implementat cu succes Proiectul "Eroii pămîntului moldovenesc", lansat în 2019 de un grup special de istorici și jurnaliști.

Despre acest lucru s-a discutat în cadrul unei ședințe a Clubului istoricilor, care a avut loc la Casa Rusă din Chișinău, relatează Noi.md .

În cadrul acestei întÎlniri, a avut loc prezentarea celei de-a doua părți a cunoscutului proiect al Comitetului Național de Coordonare "Pobeda" și al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova - "Eroii pămîntului moldovenesc", care a fost lansat în 2019 de un grup special de istorici și jurnaliști format din Boris Șapovalov, Victor Gaiciuc, Alexei Petrovici, Veaceslav Samardac și Mihail Lupașco.

În baza documentelor de arhivă, ghidurilor, fragmentelor literaturii de memorii și alte surse istorice, au fost întocmite listele și biografiile eroilor Uniunii Sovietice și cavalerii deplini ai Ordinului Gloriei – născuți în Moldova.

Rezultatul acestui proiect a fost publicarea în 2019, cu asistența Casei Ruse, a cărții "Eroii pămîntului moldovenesc", în care se vorbește despre procesul muncii de cercetare al grupului și prezintă biografiile a 19 eroi ai Uniunii Sovietice și a 7 cavaleri deplini ai Ordinului Gloriei. Au fost stabilite numele și biografiile a trei cavaleri necunoscuți anterior ai Ordinului Gloriei.


În 2020, la inițiativa președintelui de atunci al Moldovei, Igor Dodon, sub conducerea ministrului Apărării, generalul de divizie Victor Gaiciuc, a fost efectuată reparația generală a Memorialului "Eternitatea" din Chișinău și reînnoită Aleea Slavei, unde au fost instalate noi plăci comemorative și au fost corectate greșelile făcute anterior.

În acest an a fost continuat proiectul "Eroii pămîntului moldovenesc". Au fost deja stabiliți 16 eroi ai Uniunii Sovietice care s-au învrednicit cu acest titlu pentru eroism în luptele defensive pe teritoriul RSS Moldovenești în iunie-august 1941, 47 de eroi ai Uniunii Sovietice cărora li s-a acordat acest titlu pentru lupta pe șapte capete de pod pe Nistru în aprilie-mai 1944, numele a peste 200 de piloți eroi care au luptat pe cerul Moldovei în 1941 și 1944. Anul viitor, vor fi precizate listele și biografiile Eroilor Uniunii Sovietice și cavalerilor deplini ai Ordinului Gloriei care au primit premii în luptele pentru eliberarea Moldovei de invadatorii fasciști în martie-august 1944.

Despre toate acestea le-au spus participanților la întîlnire cunoscuții istorici moldoveni, autori ai proiectului și ai cărții, Boris Șapovalov și Victor Gaiciuc. La ședința clubului istoricilor a luat cuvîntul și șeful Casei Ruse, reprezentanței Rossotrudnichestvo în Moldova, Andrei Muraviov, conducătorul programelor educaționale ale Casei Ruse, Victor Costețchi și președintele Comitetului Național de Coordonare "Pobeda", Alexei Petrovici.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert al studioului muzical-coral "Rapsodia" și al corului exemplar al veteranilor sectorului Botanica "Поющие сердца" sub conducerea artistei emerite a Republicii Moldova, Natalia Barabanșicova.

9
4
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?