X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Moldova continuă braconajul

19 mai. 2023,, 15:30   Societate
2769 0

Braconierii continuă să fie activi în Moldova. Despre aceasta a relatat, în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău, ihtiologul transnistrean, Ivan Ignatiev, care a rezumat rezultatele proiectului "Evaluarea publică a braconajului pe Nistru".

Potrivit lui Ignatiev, scopul proiectului este "implicarea cetățenilor în activitățile de mediu și de conservare a biodiversității Nistrului", transmite infotag.md.

"Pe parcursul anului de desfășurare a proiectului, ihtiologii, împreună cu reprezentanții autorităților de mediu din Transnistria și Moldova, au efectuat 82 de deplasări pentru a controla pescuitul și comercializarea peștelui. Doar în două piețe - Chișinău și Tiraspol - au fost înregistrate 363 de cazuri de braconaj aparent și 270 de cazuri de vînzare a peștelui.

Conform celor mai aproximative calcule, prejudiciul din vînzarea peștelui braconat pe malul drept al Nistrului a constituit peste 5,2 milioane de euro, iar pe malul stîng - 128 de mii de euro", a spus ihtiologul.

De menționat că, recent, inspectorii de mediu au efectuat controale inopinate în sudul țării.


În urma acestor controale, inspectorii de mediu au întocmit 19 procese-verbale de constatare a contravențiilor și au aplicat amenzi în valoare de 11.400 de lei. De asemenea, a fost identificat un prejudiciu cauzat mediului în sumă de 27.036 de lei, care a fost calculat de către organele de anchetă ale Inspectoratului de Mediu și transmis spre recuperare, transmite echipa.

De asemenea, au fost confiscate mai multe dispozitive și unelte folosite ilegal în activitatea de pescuit, precum o plasă, o sită, o undiță de pescuit de fund și douăzeci și trei de plase din fibre sintetice cu o lungime totală de 1,7 km.

Doi locuitori ai satului Ciobruciu, raionul Ștefan Vodă, au fost reținuți la fața locului în timp ce pescuiau ilegal într-un canal de recuperare care face parte din zona de reproducere a unui afluent al rîului Nistru. Braconierii, pe numele cărora inspectorii de mediu au întocmit procese verbale, dețineau în perioada de prohibiție 6 kg de pește din specii precum crapul, crapul argintiu și dorada.

Această acțiune ilegală a cauzat un prejudiciu resurselor biologice acvatice în valoare de 13.420 de lei. În conformitate cu articolul 114 alineatul (1) din Codul penal, ambii contravenienți au fost sancționați cu amendă maximă de 600 de lei, iar uneltele interzise au fost confiscate.

Cu ocazia inspectării lacului Beleu, situat în Rezervația Științifică Prutul de Jos, inspectorii de mediu și ofițerii Poliției de Frontieră din cadrul Sectorului Brînza au reușit să ridice 15 plase de pescuit ilegale, prin care au fost eliberate în mediul natural aproximativ 45 kg de pește din diferite specii.

Noi.md a contactat Inspectoratul de poliție Dubăsari, care ne-a informat că "în perioada 10.04.2023- 10.05.2023, angajații Inspectoratului de Poliție Dubăsari nu au constatat încălcări privind pescuit ilegal.

De asemenea, am adresat o solicitare la Inspectoratul de Poliție Orhei cu rugămintea de a ne oferi informații despre numărul de procese verbale de constatare a încălcărilor în domeniul pescuitului, unde de asemenea ni s-a spus că nu au existat încălcări.

Amintim că Agenția pentru Protecția Mediului a stabilit termene de interzicere a pescuitului sportiv și recreativ a oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte organisme acvatice vii. Astfel, conform Ordinului nr. 5 din 3 aprilie 2023, perioada totală de prohibiție pentru anul 2023 este de la 9 aprilie pînă la 30 iunie.

3
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?