X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova au scăzut prețurile la cartofi

23 ian. 2020,, 15:00   Societate
5424 0

În Moldova, din cauza majorării importurilor, prețurile la cartofi au scăzut, transmite Noi.md.

În special, în prima jumătate a lunii ianuarie, comparativ cu nivelul din decembrie, prețul la cartofi a scăzut semnificativ: în medie, de la 5-6 lei/kg la 4-5 lei/kg (0,24-0,30 USD/kg).

Despre acest lucru a anunțat portalul EastFruit, menționînd că la un preț atît de scăzut, cartofii autohtoni se vindeau în octombrie-noiembrie 2019, adică în perioada cu cea mai activă ofertă pe piața internă.

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Cartofi din Republica Moldova consideră că scăderea prețului la cartofi la începutul anului curent a avut loc din două motive principale. Primul constă în importurile foarte mari de cartofi din toamnă și de la începutul iernii, cînd în țară erau importate lunar zeci de mii de tone de produse din Belarus și Ucraina.

Potrivit experților, aceasta a fost o politică țintită a guvernului: pentru a accelera (și a ieftini) importul cartofilor, autoritățile au făcut un pas fără precedent - au scăzut cerințele de carantină și, respectiv, cerințele pentru calitatea mărfurilor importate.


În consecință, cartofii importați „de calitate obișnuită” în comerțul mic cu ridicata în piețele din Moldova la sfîrșitul toamnei - începutul iernii puteau fi cumpărați cu 4-5 lei/kg, în timp ce pentru cartofii autohtoni producătorii cereau un preț nu mai mic de 6 lei/kg (0,36 USD/kg). Desigur, cererea pentru acesta nu a fost prea mare și la fel rămîne și la ora actuală. În acest context, unele întreprinderi agricole din Moldova, care dețin cantități semnificative de marfă, încep să scadă prețul la cartofi.

Al doilea motiv de stagnare (cu amănuntul) și scădere (en-gros) a prețurilor la cartofi este scăderea cererii la produsele alimentare de bază în perioada „sărbătorilor de iarnă”.

Specialiștii remarcă faptul că mai devreme, în perioada sărbătorilor de iarnă în Moldova reveneau un număr mai mare de muncitori migranți. În ultimii ani, în țară se observă un proces invers - de „sărbătorile de iarnă”, un număr semnificativ de moldoveni care locuiesc la oraș pleacă peste hotare sau în „patria mică” - în sate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?