X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova au fost lichidate toate focarele de pestă porcină africană

12 noi. 2019,, 16:31   Societate
4120 0

Toate focarele de pestă porcină africană (PPA) din Republica Moldova, înregistrate la porci domestici, au fost lichidate.

Despre aceasta a declarat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) după ce a ridicat luni, 11 noiembrie, restricţiile aplicate la ultimul focar de PPA din Comrat, transmite moldpres.

“Este un succes care se datorează implicării Guvernului, autorităților publice locale și conlucrării interinstituționale între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Serviciul Vamal, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Agenția “Moldsilva”, Inspectoratul General de Poliție, Departamentul Trupelor de Carabinieri”, au explicat surse de la ANSA.

Pe parcursul anului 2019, în ţara noastră au fost înregistrate 30 de focare de PPA, dintre care 26 la porcii domestici întreținuți în gospodăriile casnice, fiind nimiciți din cauza bolii 402 porci și 13 mistreți. Ultimul focar de pestă porcină africană a fost înregistrat pe data de 26 septembrie, fiind identificat într-o gospodărie particulară din Comrat, unde erau întreținuţi 40 de porci.

ANSA atenționează că riscul izbucnirii unui nou focar este destul de persistent, avînd în vedere că în țările vecine apar noi și noi focare de pestă porcină. “Nu utilizați în hrana porcilor resturi culinare care, de asemenea, pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane. Nu procurați produse alimentare din carne de porc din țările vecine, deoarece la frontieră produsele vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl prezintă”, avertizează Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.


Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent medicii veterinari în cazul îmbolnăvirii sau pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și, totodată, recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin hotărîre de guvern.

Pestă porcină africană nu este periculoasă pentru om, însă boala se răspîndește foarte repede în rîndul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Nu există vaccin. Vaccinarea existentă a porcinelor reduce presiunea de virus, dar nu conduce la dispariţia acestuia. Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?