Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Moldova au devenit transparente datele privind achizițiile publice pentru combaterea COVID-19

12 mai. 2020,, 13:30   Societate
3842 0

În Moldova a fost lansată platforma deschisă de licitație Tender.health, care permite o analiză cuprinzătoare a datelor privind achizițiile publice în domeniul sănătății pentru combaterea COVID-19 în Moldova, ceea ce este extrem de important pentru evaluarea și îmbunătățirea eficienței planificării și utilizării banilor publici.

Despre aceasta s-a vorbit în cadrul unui ediții speciale la postul de televiziune NTV-Moldova, dedicată asigurării transparenței procedurilor de procurare a medicamentelor.

După cum s-a menționat, platforma thunder.health a apărut datorită inițiativei Coaliției organizațiilor obștești pentru respectarea principiilor de transparență și eficiență în utilizarea banilor publici în condițiile pandemiei și consecințelor prognozate ale COVID-19 în Moldova.

Această platformă a fost dezvoltată de către asociația obștească "Inițiativa Pozitivă" cu sprijinul membrilor Coaliției sus-menționate, în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), datorită și susținerii expert și financiare a Open Contracting Partnership.

După cum au menționat în cadrul emisiunii reprezentanții instituțiilor menționate, platforma Tender.health este o platformă deschisă, care permite analizarea datelor privind achizițiile publice în domeniul sănătății pentru lupta împotriva COVID-19 în Moldova, și ea reflectă informația detaliată despre achizițiile publice centralizate, achizițiile publice ale unor instituții, furnizori, categorii de produse, prețul unitar, conține o listă de achizitori și furnizori, categorii și caracteristici ale mărfurilor, cheltuielile de achiziții publice etc.


După cum a spus membrul ONG Inițiativa Pozitivă, Constantin Cearanovschi, platforma tender.health deschide tuturor accesul la datele despre contracte și facturi într-un format de tabele și grafice ușor de înțeles, cu funcții de filtrare pentru analiză și monitorizare.

Platforma vă permite să vedeți și să interpretați informații despre achizițiile centralizate, achizițiile unor anumite instituții medicale, furnizorii, categoriile de mărfuri, prețurile per unitate și multe altele. Platforma tender.health ne va permite să vedem ce s-a cumpărat și la ce preț, cînd și de la cine, la ce preț, să facem comparații, analize și concluzii, cine a achiziționat mai mult, cine a avut cele mai mari și cele mai mici prețuri de cumpărare sau de vînzare, cine a cumpărat foarte ieftin sau foarte scump și care au fost prețurile medii. Platforma conține organizații de top de cumpărare și furnizori de top, contracte de top, și efectuează o analiză detaliată a prețurilor.

Datorită acestei platforme, achizitorii vor putea identifica rapid furnizorii cu cele mai avantajoase prețuri, iar societatea civilă va putea vedea exact cum și cît de eficient cumpărătorii folosesc banii publici. Organele de control vor putea identifica rapid practici bune în achiziții, precum și posibile încălcări și abuzuri în utilizarea banilor publici.

În general, analiza datelor din contracte și a facturilor va permite evaluarea și îmbunătățirea eficienței planificării și utilizării banilor publici. Cum era de așteptat, acest proiect, în general, va asigura transparența în cheltuirea banilor publici, va spori responsabilitatea socială a autorităților și gradul de încredere a societății față de acțiunile autorităților, în contextul combaterii pandemie.

După cum au menționat participanții la emisiune, o astfel de abordare transparentă este necesară nu numai pentru perioada coronavirusului și ea trebuie să se extindă la toate contractele din domeniul medicinei.

Ei au indicat că la moment din 381 de instituții (inclusiv CAPCS), doar 9 au raportat că nu au făcut achiziții, 86 au dat darea de seamă perioada de raportare, iar 276 nu au raportat.

De asemenea, participanții la emisiune s-au pronunțat pentru deținerea accesului la date despre stocul real al medicamentelor și echipamentelor de protecție din toate instituțiile medicale, spitale, pentru a putea face o concluzie despre necesitățile reale a acestora înainte de a face achiziții de stat. Ei au pledat, de asemenea, pentru returnarea medicamentelor în sistemul electronic de achiziții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?