Cazul Șor stiri: 594

În Moldova a fost sărbătorită cea de-a 30-a aniversare a independenței Azerbaidjanului (VIDEO)

18 oct. 2021,, 14:40   Societate
2472 0

Astăzi la Ambasada Azerbaidjanului în Republica Moldova a avut loc un eveniment festiv cu ocazia aniversării a 30 de ani de la restabilirea independenței Republicii Azerbaidjan.

La el a participat Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Osmanov, și alți diplomați ai Ambasadei, reprezentanți ai diasporei azere în Republica Moldova, vice-președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Președintele fracțiunii de guvernămînt "Acțiune și Solidaritate" (PAS), Mihail Popșoi, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, șefi ai misiunilor diplomatice acreditate în țara noastră, alte persoane și reprezentanți ai publicului larg, transmite Noi.md.

Ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova, Gudsi Osmanov, în discursul său a menționat că astăzi Azerbaidjanul marchează 30 de ani de la restabilirea independenței țării în 1991. Sărbătoarea este marcată în contextul restabilirii integrității teritoriale și victoriei Azerbaidjanului în războiul patriotic de 44 de zile.

El a menționat că la 28 mai 1918, pentru prima dată în estul musulman, a fost proclamată Republica Democrată Azerbaidjan și la temelia acestui stat au fost puse principii democratice moderne ale statalității.

Statul suveran a fost creat pe principiile democrației și statului de drept. De exemplu, tînăra republică a fost una dintre primele, în 1919, care a introdus dreptul la vot pentru femei. Mulți tineri azerbaidjeni au fost trimiși să studieze în străinătate la universitățile de top din întreaga lume. Atributele unui Azerbaidjan democratic modern - imnul, steagul, stema - au fost create tocmai în timpul existenței RDA. RDA nu a existat mult, doar 23 de luni, dar ideile și realizările acestei republici au trăit în mintea poporului azer și în următorii 70 de ani.
70 de ani mai tîrziu, la sfîrșitul secolului al XX-lea, Azerbaidjanul a apărut o nouă oportunitate istorică de ași recâștiga independența. La 18 octombrie 1991, Sovietul Suprem al Republicii Azerbaidjan a adoptat Actul constituțional privind independența de stat a Republicii Azerbaidjan față de URSS. Astfel, Azerbaidjanul și-a recăpătat independența. Au fost puse bazele structurii de stat, politice și economice a Republicii independente Azerbaidjan.
Azerbaidjanul s-a declarat moștenitor al RDA și a restabilit atributele Azerbaidjanului democratic - steagul, stema și imnul.


Cu toate acestea, a subliniat diplomatul, în primii ani de independență, tînăra republică și poporul azer au trecut prin grele încercări. În perioada 1991-1993 au fost ani de haos, anarhie și declin. Confruntările din sânul puterii, care au degenerat în război civil, au pus sub semnul întrebării însăși existența statului independent.

Profitînd de situația social-politică dificilă din țară, statul vecin Armenia a comis o agresiune împotriva Azerbaidjanului, ocupând 20% din teritoriul țării noastre, săvârșind un genocid împotriva populației civile din Hodjalî și a recurs la epurarea etnică a azerbaidjenilor, care aveau reședința permanentă în acele locuri.

Doar după revenirea la putere cu sprijinul popular al marelui lider al poporului azer, Heydar Aliyev, a salvat țara de la dezastru. În ziua în care Heydar Aliyev a preluat conducerea, a avut loc un moment de cotitură în soarta Azerbaidjanului și a poporului azer, a început calea de salvare, dezvoltare și prosperare a țării.

"Viața și activitatea mea vor fi dedicate în exclusivitate păstrării independenței Azerbaidjanului, ieșirii țării noastre din această situație dificilă", a declarat liderul național. El a apărat independența țării, a făcut-o eternă și ireversibilă.

Datorită eforturilor lui Heydar Aliyev, regimul de încetare a focului cu Armenia a avut loc în mai 1994. La 20 septembrie 1994, a fost semnat un grandios acord petrolier - „Contractul secolului”, al cărui autor a fost Heydar Aliyev. Astfel, Azerbaidjanul a acționat pentru prima dată ca proprietar al resurselor sale”, a spus Gudsi Osmanov.

Potrivit lui, participarea la acest contract a celor mai avansate companii din țările de top ale lumii a sporit semnificația și autoritatea țării noastre în regiune. Construcția conductelor de petrol și gaze Baku-Tbilisi-Ceyhan, Baku-Tbilisi-Erzurum a devenit întruchiparea și implementarea conceptului de dezvoltare economică a Azerbaidjanului independent, dezvoltat de Marele Lider, Heydar Aliyev.

Progresul și revigorarea au fost înregistrat în toate domeniile. Cele mai mari merite ale lui Heydar Aliyev pentru poporul și istoria noastră, în condițiile existenței unor contradicții geopolitice acute, a fost că a salvat statul azer, a pus capăt pericolului de scindare și distrugere a țării noastre. Heydar Aliyev a intrat în istorie drept un creator și arhitect al Azerbaidjanului modern.

”Cursul său politic de succes a fost continuat de demnul său succesor, președintele Ilham Aliyev. Datorită politicii echilibrate și înțelepte a președintelui Ilham Aliyev, Azerbaidjanul este astăzi un stat modern, democratic, care cunoaște o dezvoltare dinamică, care a obținut un succes economic extraordinar. Dezvoltarea țării este omniprezentă. Vocea țării noastre este auzită de la cele mai înalte tribuni internaționale”, a declarat Ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova.

El al menționat că glorioasa victorie a Azerbaidjanului în războiul patriotic de 44 de zile este un rezultat logic al reformelor grandioase implementate de președintele Ilham Aliyev în toate sferele - în economie, sfera socială, reformelor structurale, modernizarea și consolidarea armatei, consolidarea suveranității țării noastre. Eliberarea pământurilor Azerbaidjanului aflate sub ocupație și, prin urmare, restabilirea integrității teritoriale a țării de către viteaza armată azeră sub conducerea comandantului suprem al forțelor armate azere, președintele Ilham Aliyev este o nouă pagină strălucitoare în istoria Azerbaidjanului modern.

”Aceasta este o victorie este triumful dreptății. Datorită înțelepciunii, hotărârii și previziunii fenomenale a președintelui Ilham Aliyev, precum și puterii și curajului armatei noastre, Azerbaidjanul a îndeplinit de unul singur bine-cunoscutele rezoluții ale ONU care cereau retragerea imediată și necondiționată a forțelor de ocupație armene de pe teritoriu din Azerbaidjan, a rezolvat conflictul cu Armenia prin mijloace politico-militare.

Astăzi este deschisă o nouă filă în istoria Azerbaidjanului - propășirea, construcția și restaurarea teritoriilor eliberate de sub ocupație.

Victoria în războiul patriotic este, de asemenea, triumful ideii de independență statală. Aceasta este încă o confirmare că independența Azerbaidjanului este eternă, ireversibilă și de neclintit!”, a subliniat în concluzie Gudsi Osmanov.0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?