X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

În Moldova a avut loc un eveniment dedicat împlinirii a 350 de ani de la nașterea lui Petru cel Mare

12 aug. 2022,, 16:45   Societate
2296 0

Auditoriul Pușkin al Casei Ruse din Chișinău și Clubul Istoric și Literar al Comunității Ruse din Republica Moldova au organizat o întrunire comună dedicată aniversării a 350 de ani de la nașterea împăratului rus Petru cel Mare, transmite Noi.md.

Potrivit Casei Ruse din Chișinău, compatrioților, inclusiv profesori, istorici, scriitori, li s-a prezentat un program variat dedicat celei mai importante aniversări istorice și culturale din 2022. De pe un ecran chiar eroul zilei însuși i-a întîlnit pe cei care au venit la întrunire – rețelele neuronale moderne au învățat să reînvie portretele, iar împăratul „viu” și-a luminat descendenții cu gîndurile sale înțelepte în filmul video „Expresii și citate puternice din Petru I”.

Curatorul Auditoriului Pușkin, Olga Batayeva, a povestit publicului despre viața și opera lui Petru cel Mare prin prisma lucrărilor lui A.S. Pușkin, căruia îi aparține meritul remarcabil al interpretării personalității lui Petru. Țarul-reformatorul și transformatorul Rusiei a ocupat imaginația creatoare a poetului din tinerețe pînă în ultimele zile ale vieții sale. În urmă cu 200 de ani, în august 1822, la Chișinău, tînărul poet a scris prima sa lucrare istorică, Însemnări despre istoria rusă a secolului al VIII-lea. În ea, el a oferit o formulare a lui Petru și a epocii post-petrine. Pușkin l-a făcut pe Petru I eroul poemelor sale „Poltava” (1828), „Călărețul de bronz” (1833), romanului istoric neterminat „Arapul lui Petru cel Mare” (1827) și mai multor poezii. Dar personalitatea împăratului este dezvăluită pe deplin în ultima lucrare neterminată a lui Pușkin - „Istoria lui Petru I”, în care Pușkin a acționat nu numai ca artist, ci și ca istoric profesionist. Povestea a fost însoțită de o prezentare de diapozitive care ilustrează cele mai importante aspecte ale activităților primului împărat rus.

Conducătorul Clubului Istoric și Literar al Comunității Ruse din Republica Moldova, Mihail Sidorov, i-a informat pe cei prezenți despre evenimentele dedicate lui Petru I, desfășurate de club, în special, despre călătoria în locurile campaniei de la Prut a 1711, precum și despre memorabilele relicve legate de Petru din Moldova (în orașul Soroca, în satul Semeniraionul Ungheni al Republicii Moldova și Muzeul de tehnică militară din Chișinău).

Discursurile au fost completate de proiecția a două filme video: proiectul în premieră a Ermitajului dedicat aniversării a 350 de ani de la nașterea lui Petru cel Mare și Ordinul Sf. Ecaterina Născut în Campania Prut, precum și materiale din expoziția electronică oferită de Rossotrudnichestvo „Mi-am înălțat eu monument de mînă necreat”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?