COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

In memoriam Alexandru Gromov

In memoriam Alexandru Gromov

Astăzi se împlinesc 9 ani de la trecerea în lumea celor drepți a lui Alexandru Gromov – scriitor fantast, jurnalist, publicist, scenarist, redactor, critic de cinema, traducător.

S-a născut la 22 aprilie 1925 în oraşul Ismail. Şcoala primară o face la Brăila, gimnaziul la Bucureşti, iar apoi liceul „Sf. Andrei” de la Bucureşti. În anii celui de-al II Război Mondial s-a aflat familia a fost evacuată, a lucrat în acest răstimp la Combinatul metalurgic din Magnitorgorsk, regiunea Ural.

După război, revine în republică şi este angajat în calitate de corespondent la ziarul din Durleşti – suburbia Chişinăului, unde lucrează pe parcursul anilor 1947-1956, continuîndu-şi în acelaşi timp studiile la Institutul Pedagogic de la Chișinău (astăzi – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), pe care îl absolveşte în anul 1953. Începînd cu anul 1956, prozatorul devine redactor de literatură artistică pentru copii la editura „Şcoala sovietică”, apoi, în aceeaşi funcţie, lucrează la Editura de Stat a Moldovei, iar mai tîrziu – la Editura „Cartea Moldovenească”. Începe să colaboreze, pe rînd cu ziarele şi revistele „Moldova”, „Literatura şi arta”, „Columna”, „Noi”, etc., promovează corectitudinea limbii şi a terminologiei la Televiziunea Naţională şi Radioul Naţional, unde are o serie de emisiuni printre care „Inventica” şi „În lumea cuvintelor”.


Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load