Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În jumătate din raioanele țării lipsesc medicii cardiologi

29 aug. 2018,, 18:30   Societate
2870 0

În timp ce bolile de inimă sînt pe primul loc în topul bolilor care răpesc viața moldovenilor, numărul specialiștilor pregătiți să acorde ajutor medical adecvat este în scădere.

Anul trecut în Moldova activau numai 205 cardiologi, atît în instituțiile de stat, cît și în cele private. În aproape jumătate din raioane, cardiologi nu se mai găsesc deloc.

Dacă anterior în unele localități mai era angajat cîte un singur specialist, statistica arată că și aceia au plecat, relatează Sănătate INFO.

Astfel, datele statistice ale Centrului Național de Management în Sănătate (acum componentă a Agenției Naționale de Sănătate Publică) arată că nu există niciun medic cardiolog în aproape jumătate din raioane: Briceni, Anenii-Noi, Nisporeni, Ungheni, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Taraclia, Vulcănești, Dubăsari. În unele raioane astfel de specialiști se mai găseau, dar datele arată că și aceia au plecat din sistem. Astfel, în ultimul an au rămas fără cardiologi și raioanele Drochia, Strășeni, Șoldănești.

Cei mai mulți cardiologi sînt concentrați în Municipiile Chișinău și Bălți. Oficial, în 2017 erau 205 specialiști, cu doi mai puțini decît în 2016 – 166 dintre aceștia sînt angajați în instituțiile subordonate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar restul – în alte instituții.


Pe fondul lipsei critice de specialiști, dar și a îmbătrînirii ca tendință mondială, tot mai mulți moldoveni ajung să sufere de probleme de inimă. Anul trecut, erau înregistrați oficial 680.000 de moldoveni cu diverse boli ale aparatului circulator, cu tocmai 73.000 mai mult decît în 2016.

Dintre aceștia, 117.000 aveau boală ischemică cardiacă, îngustarea sau blocarea arterelor coronare care asigură alimentarea cu sînge, cea mai gravă consecință fiind infarctul miocardic acut.

Și în cazul cardiopatiei ischemice numărul bolnavilor este în creștere. Statistica arată îngrijorător și în ceea ce privește dezvoltarea bolilor cerebrovasculare (inclusiv AVC) – peste 78.500 de cazuri, mai mult cu peste 4.700 de cazuri într-un singur an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?