Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

În grădina botanică din Chișinău plantele suferă din cauza iernii neobișnuit de calde

20 feb. 2023,, 22:35   Societate
2919 0

În serele Grădinii Botanice Chișinău au loc acțiuni de salvare a plantelor. Totul din cauza iernii cu temperaturi record de înalte. Oscilațiile de temperatură nu au fost de folos pentru toate florile și copacii.

Primăvara a venit prematur în sera de suculente – cactușii s-au trezit.

„De regulă, ei încep să înflorească cam pe la fîrșitul lunii februarie – începutul lunii martie. Dar deoarece luna ianuarie a fost caldă, nu era atît de frig, era soare, sera s-a încălzit. Temperatura a fost mai mare”, spune Valentina Țîmbalu, șefa laboratorului de plante de interior.

Iarna aceasta a fost una cu temperaturi record de înalte pentru Moldova. La sfîrșitul lunii ianuarie s-a înregistrat o maximă istorică – 18 grade Celsius. La această temperatură, în sere, eraa chiar și 35 de grade. În secția plante tropicale a înflorit mexicanul Monstera Karvinsky.

Astfel, au crescut grijile pentru angajații grădinii botanice. Un plus generos este înlocuit de minus. și așa un « scînciob climateric” a fost toată iarna. Temperatura, la fel ca și cea deafară, oscilează și în seră, relatează mir24.tv.


„E ceva îngrozitor, ce să mai spun! Pentru că în seră era 35, iar acum în unele sere avem +7. Pornim de la condițiile de creștere a plantelor în natură. Dar, în natură, regimul de temperatură la tropice este sezonier și aproape nu se schimbă în timpul zilei ”, spune Natalia Todiraș, cercetător principal la laboratorul de teren protejat al Grădinii Botanice.

Din cauza schimbărilor fără sfîrșit, Diefenbachia – o plantă nepretențioasă – a început să-și piardă frunzele. Umiditatea variază odată cu temperatura. Angajații au grijă ca aceasta să nu depășească intervalul de 60-80%. În caz contrar, plantele pot fi afectate de ciupercă.

Angajații nu pot regla de sine stătător temperatura în seră. Serele sînt conectate la încălzire centralizată. Pentru a salva speciile cele mai vulnerabile, acestea sînt udate mai des la căldură, iar la frig se încearcă a reduce ventilările.

Fertilizările necesare după o iarnă atît de imprevizibilă pot ajuta la reanimarea plantelor. În cîteva săptămîni, angajații vor începe să fertilizeze toate culturile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?