Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

În Găgăuzia se sărbătorește Hederlez

11 mai. 12:30   Societate
3801 0

Astăzi, în Găgăuzia se sărbătorește Hederlez, sărbătoarea națională găgăuză.

Aceasta este sărbătorită pe 6 mai, dar în acest an, din cauza faptului că sărbătoarea a căzut în a doua zi de Paște, evenimentele au fost amînate pentru sîmbătă.

Evenimentele principale au loc la singura fermă de cai de reproducție din Moldova "At-Prolin" și la hipodromul din Ceadîr-Lunga. Acestea au început cu un tîrg al meșterilor populari, exursie la ferma de cai, degustare a bucatelor naționale și un concurs culinar pentru cel mai bun bulgur.

Programul de sărbătoare include jocuri populare, program de divertisment pentru copii și cursuri de măiestrie. Ulterior, va avea loc deschiderea solemnă a sărbătorii Hederlez și un flash mob de amploare.


Într-o zonă gastronomică special amenajată, puteți gusta și cumpăra bucate delicioase din bucătăria națională găgăuză - kaurma rece, bulgur, brînză, preparate după rețete populare străvechi. Toată lumea va putea lua parte la jocurile naționale găgăuze, iar cîștigătorii vor pleca cu premii memorabile. Cei mai tineri oaspeți vor fi bineveniți în zona de divertisment pentru copii. Punctul culminant al sărbătorii va fi reprezentat de spectaculoasele competiții ecvestre și sportive "Altın At".

Conform programului, cursele vor începe la ora 13:00, iar programul se va încheia cu un concert la ora 16:00.

Autoritățile din autonomie promit o mega-surpriză pentru toți cei care vor veni - un spectacol la Ceadîr-Lunga al unei "vedete a tuturor timpurilor". Numele interpretului sau al trupei deocamdată nu va fi anunțat.

Hederlez este una dintre principalele sărbători de primăvară ale găgăuzilor. Ea simbolizează trezirea naturii și începerea pășunatului vitelor, o activitate tradițională găgăuză.

Locuitorii Găgăuziei sărbătoresc pe scară largă Hederlezul pe 6 mai, de ziua Sfîntului Gheorghe Biruitorul. În această zi, în bisericile ortodoxe din autonomia găgăuză au loc liturghii festive, iar epicentrul sărbătorii este municipiul Ceadîr-Lunga. Acolo, pe baza singurei ferme de cai din Moldova, se organizează concursurile ecvestre "Altin At" (Calul de Aur). Aceasta este o ocazie unică de a asista la cursele pe cailor Orlov și la alte competiții naționale ale găgăuzilor.

Participanții la sărbătorii Hederlez asistă la cursuri de măiestrie ale meșterilor găgăuzi și se familiarizează cu procesul de preparare a mîncărurilor rafinate din bucătăria găgăuză - kaurma rece, brînză, bulgur și kîvîrmî.

16
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?