Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

În Găgăuzia s-a propus să se introduce cursul „Istoria Moldovei” și să se revină la limba moldovenească

15 feb. 2021,, 16:25   Societate
3132 2

„Avem impresia că Găgăuziei îi pasă mai mult de statalitatea Moldovei decît Chișinăului”, a spus Victor Petrov, fondatorul Celulei Anticriză a Poporului (CAP), membru al Consiliului Public al Moldovei, într-un comentariu pentru Găgăuznews.

Potrivit acestuia, „pentru cei care știu despre Găgăuzia nu din auzite este evident că populația autonomiei, indiferent de etnie, susține în mod activ și sincer consolidarea suveranității și statalității Moldovei și se pronunță pentru pacea multinațională și unitatea popoarelor care locuiesc în republică”.

„În același timp, astăzi vedem cum anumite forțe din Republica Moldova se străduiesc să divizeze și mai mult societatea noastră, strecurîndu-i acele proiecte politice și formate de gestiune publică care aduc haos, conflicte etnice și sînt absolut străine pentru noi toți. În același timp, se elaborează un scenariu nejustificat de confruntare a găgăuzilor și rușilor cu restul populației țării ”, a menționat Viktor Petrov.

El crede că chestiunea privind discreditarea reperelor morale și socio-politice ale Găgăuziei este prioritară pe agenda mai multor forțe ale căror idei, după cum rezultă din rezultatele votării la recentele alegeri prezidențiale și parlamentare, nu au avut un răsunet în rîndul alegătorilor autonomiei, fiind absolut inacceptabile.

„În acest sens, pentru a sublinia poziția noastră patriotică, considerăm că este oportun să adoptăm la nivelul autonomiei o serie de rezoluții care vizează consolidarea statalității moldovenești.


Printre aceste inițiative, un loc demn ar putea fi acordat introducerii în autonomie a cursului „Istoria Moldovei” la toate nivelurile educației (la prima etapă este posibilă o opțiune sub formă de facultativ), precum și adoptarea la nivelul Adunării Populare din Găgăuzia a unei declarații în sprijinul predării în instituțiile de învățămînt din țară a limbii moldovenești ca limbă de stat a RM și evitarea discrepanțelor în această materie.

Sînt sigur că mulți îmi vor susține poziția și vor contribui la implementarea ei”, a conchis Victor Petrov, membru al Consiliului Public al Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?