Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

În două localităţi din centrul ţării se desfăşoară acţiuni de mobilizare a comunităţilor

20 mai. 2018,, 11:01   Societate
3257 0

În două localităţi din centrul ţării se desfăşoară acţiuni de mobilizare a comunităţilor printr-o nouă campanie naţională, “prOMotorul de ACASĂ”.

Aceasta se înscrie în Proiectul Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL) susţinut de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Guvernul R. Moldova, transmite MOLDPRES.

În satul Peresecina, raionul Orhei, Asociaţia de Băştinaşi a organizat acţiunea cu genericul “Dă culoare şcolii primare!”. Împreună cu oamenii din localitate urmează să fie vopsiţi aproximativ 400 de metri de gard metalic de pe perimetrul instituţiei din Peresecina. Tot astăzi, la Lozova, raionul Străşeni, a fost convocată tabăra ”Cu drag pentru Lozova”, care va aduce în ordine centrul satului înainte de Hram. Peste o sută de voluntari participă la vopsirea gardului din Peresecina, iar alţi 50 vor salubriza centrul satului Lozova.

În acest scop, Lozova și-a desemnat ”prOMotorii de Acasă”: Victor Ambroci, directorul Liceului ”Spiru Haret” din capitală, și Olga Ciolacu, interpretă, ambii originari din comuna Lozova. Aceștia vor fi susținuți de elevi de la Liceul ”Spiru Haret” din Chișinău și cei de la LT ”Mitropolit Nestor Vornicescu” din Lozova. Totodată, tinerii din Chișinău vor avea parte de un schimb de experiență, cunoscînd codrii din Lozova (locurile copilăriei lui Victor Ambroci), iar cei din Lozova vor cunoaște festivalul de muzică rock organizat de semenii lor de la Liceul ”Spiru Haret”.

În cadrul campaniei naționale ”prOMotorul de ACASĂ” au fost identificate 18 personalități originare din 13 localități partenere ale proiectului – lideri de opinie, care vor să îndemne locuitorii satelor și orașelor respective să se implice în dezvoltarea locală.


“Astfel, în perioada mai-august 2018, protagoniștii campaniei vor fi parte a unor spoturi scurte filmate în satul sau orașul de baștină, în care aceștia își vor aduce aminte de timpurile petrecute în locurile natale și vor sublinia cît de necesar este să faci lucruri frumoase cu drag pentru locul de baștină”, au menţionat surse de la PNUD.

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare a lansat Proiectul MiDL cu scopul de a abilita și mobiliza migranții pentru o dezvoltare locală durabilă. MiDL este parte a unei intervenții multianuale a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în domeniul migrației și dezvoltării şi este implementat în perioada 2015–2018 în parteneriat cu Guvernul de la Chişinău, autorităţile publice locale, organizaţii neguvernamentale, sectorul privat, populaţia, inclusiv migranţii originari din comunităţile-ţintă. În total, 40 de sate şi oraşe de pe întreg teritoriul R. Moldova sînt parte a proiectului (25 în etapa I şi 15 în etapa II). Bugetul proiectului pentru 2018 este de peste 1,2 milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?