X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1666

În curînd vor fi relansate mai multe curse internaționale de tren

13 dec. 2021,, 15:00   Societate
3046 0

Moldovenii pot din nou călători cu trenul spre capitala României Bucureși.

Duminică, la 17:20, primul tren după o pauză de aproape 2 ani a pornit din nou din Gara din Chișinău.

Evenimentul a avut loc sub ritmurile celor de la Zdob și Zdub și de la orchestra Fraților Advahov. Chiar pe peronul gării, artiștii au lansat melodia ”Trenuleț”.La eveniment a fost prezent şi ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

"Asistăm la reluarea acestei curse după un an şi nouă luni dacă nu mă înşel, de întrerupere. Trenul respectiv are mai multe valenţe, are o valenţă economică indiscutabilă, are o valenţă turistică, are o valenţă interpersonală.", a spus Daniel Ioniţă.

În altă ordine de idei, Eugen Cozonac, directorul Agenției Proprietății Publice, a declarat că relansarea cursei Chișinău-București anume de 12 decembrie nu este întîmplătoare.

”Evenimentul de astăzi vine ca o alternativă în transportul de pasageri, ca un vis împlinit, ca un cadou. Știu că la CFM s-a simțit această perioadă pandemică, au fost multe pierderi financiare, dar sînt sigură că în curînd această întreprindere se va dezvolta, va prospera și va aduce plus valoare țării prin proiectele care urmează să le implimenteze pentru că trenul este cel mai sigur transport și cel mai accesibil ca preț”, a spus Eugen Cozonac.

Potrivit directorului Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat, pe lîngă cursa relansată, în viitorul apropiat va fi reabilitat tronsonul Tighina- Giurgiuleşti, dar și vor fi relansate mai multe curse internaționale.

"Șase lunii în urmă nu știma cum ne descurcăm a doua zi, nu știm dacă vom avea combustibil pe mîine, dacă nu ne vor bloca conturile sau dacă vom putea achita salariile la zi. Astăzi, CFM se simte aproape normal, astăzi relansăm prim cursă internațională de după epidemie. Astăzi avem o stabilitate și în curînd vom relansa mai multe curse internaționale. În cîteva săptămîni vom relansa trenul spre Iași și trenurile noastre spre Odesa, iar partenerii noștri din Ucraina lucrează serios asupra trenului de pasageri spre Kiev. În cîteva săptămînin semnăm și contractul de reabilitare a infrastructurii la sud iar în 5-7 ani sper să avem un cu totul alt transport de pasageri", a spus Oleg Tofilat, şeful CFM.

Costul unei călătorii într-un vagon cu compartimente este de 580 de lei, iar cei care vor alege un vagon capitonat vor trebui să scoată din buzunar 670 de lei. Totodată, copiii cu vîrsta cuprinsă între 4 şi 12 ani beneficiază de o reducere de pînă la 40 de procente.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий