Preşedintele stiri: 3021

În ”Codrii” a apărut un scuar în cinstea silvicultorului Alexei Palancean

20 iul. 14:38   Societate
1017 0

Pe teritoriul Rezervației Naturale „Codrii” a fost inaugurat scuarul „Alexei Palancean", în memoria doctorului habilitat în științe biologice, specialist în domeniul dendrologiei și silviculturii.

„Ne dorim ca acest scuar să aibă o contribuție deosebită în educarea ecologică a populației, prin schimbarea mentalității colective în raport cu mediul ambiant, întrucît protecția mediului a devenit o prioritate fundamentală pe agenda Guvernului și reprezintă un indiciu al culturii unui stat”, a afirmat Valentina Ţapeş, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, Alexei Palancean este cercetătorul științific care s-a remarcat prin merite deosebite atît în țară, cît și peste hotare, fiind membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu” din Bucureşti. “Este mentorul care a investit cunoștințe în zeci de generații, avînd un aport semnificativ în promovarea principiilor de conservare a biodiversității”, a spus Ţapeş.

Născut la 29 martie 1950 în satul Tudora, raionul Ştefan Vodă, Alexei Palancean a absolvit școala medie nr. 1 din orașul Căușeni, în 1966. În același an este înmatriculat la Institutul Silvotehnic din orașul Lvov, Ucraina, pe care l-a absolvit în 1970. Urmează studiile de doctorat la Institutul de Botanică al Academiei de Științe a URSS din orașul Leningrad (1975-1978). A decedat la 19 martie 2020.

Alexei Palancean a publicat circa o sută de lucrări ştiinţifice, monografii şi broşuri. A participat activ la elaborarea unor documente de politici în domeniu precum: Programul de conservare a solului, Strategia dezvoltării durabile a sectorului forestier național, Codul Silvic, norme și îndrumări tehnice în domeniul silviculturii. I-au fost conferite mai multe distincţii de stat şi premii de profil.


0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X