COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În ce condiții, politicienii ar putea „intra cu buldozerul în justiție” - expert

În ce condiții, politicienii ar putea „intra cu buldozerul în justiție” - expert

Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, este de părere că legea a fost încălcată pe 27 septembrie, cînd a fost organizată Adunarea Generală a Judecătorilor și au fost revocați din funcții cei șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Expertul crede că atitudinea judecătorilor îi va determina pe politicienii aflați la guvernare să „intre cu buldozerul în justiție” și îi îndeamnă pe judecătorii din CSM să renunțe singuri la funcții.

„Legea cu privire la CSM nu permite revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii pentru motivele invocate la 27 septembrie. Prin urmare, hotărîrile de revocare a membrilor CSM și de organizare a alegerilor noilor membri ai CSM nu sînt bazate pe lege”, a comentat Gribincea într-o postare pe Facebook.


Expertul vede o singură soluție care ar permite depășirea a blocajului de la CSM: cei șase membri ai structurii, care au pierdut încrederea magistraților, să-și depună singuri mandatele.

„Este clar ca încrederea în membrii actuali ai CSM din rîndul judecătorilor este foarte redusă. Majoritatea judecătorilor care nu au venit la Adunarea Generală din 27 septembrie tot nu au încredere în CSM. Ei nu au venit deoarece nu au dorit să participe la ilegalități. Ieșirea din acest impas o văd în anunțarea demisiei membrilor judecători ai CSM și organizarea noilor alegeri în CSM, însă nu mîine.

Noile alegeri trebuie să aibă loc conform unor reguli clare și transparente, la care să participe toți judecătorii, nu doar o mică parte din ei! Ele trebuie organizate după cum prevede legea, nu de grupuri de judecători sau de instanța de judecată”, a argumentat Gribincea.

Potrivit președintelui Centrului de Resurse Juridice, toate răfuielile care se fac acum între judecători, cu plîngeri penale și contravenționale „scoase din mînecă și supte din deget ca pe timpuri” și cu amenințări pe coridoare, vor determina politicienii „să intre cu buldozerul în justiție” și va avea de pierdut doar justiția.

„În justiție sînt mulți judecători onești. Înțeleg că vă este greu, însă aceasta este lupta voastră, nu a ONG-urilor, donatorilor sau a Executivului! Curajul, transparența și verticalitatea trebuie să fie valorile promovate în justiție, nu indiferența, oportunismul și servilismul”, conchide Vladislav Gribincea.

Amintim că scandalul din justiție a pornit cînd un grup de judecători a cerut CSM-ului să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor, pentru a discuta despre problemele din sistem și, eventual, a modifica componența CSM-ului. Membrii Consiliului au amînat examinarea solicitării și au fost obligați de Curtea de Apel Chișinău să convoace adunarea. CSM nu a fost de acord cu decizia magistraților și s-a adresat la Curtea Supremă de Justiție.

Între timp, Adunarea Generală a Judecătorilor a fost organizată, membrii CSM au fost demiși, iar pe 25 octombrie este planificată o nouă adunare pentru a alege noi membri ai CSM.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load