COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

În ce condiții Gazprom va prelungi contractul de furnizare a gazelor cu R.Moldova

24 oct. 10:00   Societate
2496 9

Compania Gazprom va prelungi contractul de furnizare a gazelor naturale doar dacă Moldova își va plăti datoria. Declarațiile aparține lui Serghei Kuprianov, un purtător de cuvînt al companiei, scrie agenția de presă rusă TASS, citată de agora.

„În prezent, există o situație foarte dificilă cu furnizarea de gaze rusești Republicii Moldova. Vina pentru acest lucru revine în întregime autorităților din Republica Moldova. Vorbim despre criza neplatii de către Moldova a gazului rusesc", a declarat pentru TASS Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvînd al companiei Gazprom.

El a explicat că Moldova a acumulat o datorie pentru gazul deja furnizat în valoare de 709 milioane de dolari.

„În prezent, corpul datoriei este de 433 de milioane de dolari, iar ținînd cont de întîrzierea efectuării plăților, valoarea totală a datoriei este de 709 milioane de dolari. Nici reprezentanților Republicii Moldova nu le place prețul gazelor, deși prețurile aici sînt clare și transparente", a adăugat el.

Totodată, Kupriianov a declarat că Gazprom este pregătită să prelungească contractul de aprovizionare cu gaze către Republica Moldova, odată cu rambursarea integrală a datoriei.


„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească cere prelungirea contractului de furnizare a gazelor pentru lunile octombrie și noiembrie ale acestui an". Gazprom și aici merge la întîmpinare, a semnat un contract pentru luna octombrie și este gata să prelungească contractul pentru luna noiembrie, în cazul în care partea moldovenească plătește integral livrările pentru lunile septembrie și octombrie ale acestui an", a spus el.

De asemenea, acesta a declarat că „dacă plata pentru livrările de gaze nu se face integral și, în consecință, nu se semnează un nou contract de la 1 decembrie a acestui an, atunci Gazprom va opri livrările de gaze către Moldova".

Kuprianov a subliniat că în situația livrărilor de gaze în Moldova nu există politică, Gazprom nu poate lucra în pierdere.

„Nu există politică aici" Gazprom" este o societate pe acțiuni și nu poate lucra în pierdere, nu poate permite pierderi de plăți fiscale la bugetul Federației Ruse. Există limite ale răbdării. Moldova însăși provoacă o criză cu propriile mîini", a spus el.

Kupriianov a adăugat că Gazprom este neînțelesă de informațiile care au apărut cu privire la intenția existentă a autorităților moldovene de a lichida întreprinderea Moldovagaz, pe care atîrnă datoriile Republicii Moldova față de Gazprom pentru gazul furnizat.

La 30 septembrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit contractul de furnizare a gazelor pînă la sfîrșitul lunii octombrie, adică pe durata consultărilor. Luna aceasta, Moldova importă gaze la un preț de piață de aproximativ 790 de dolari la o mie de metri cubi. Cu toate acestea, anul trecut a plătit în medie 148,87 dolari pentru un volum similar.

Autoritățile de la Chișinău, în negocierile cu Gazprom, cer reducerea prețului, sperînd să plătească în medie 200-300 de dolari la o mie de metri cubi.m În schimb, Chișinăul se oferă să discute despre rambursarea datoriilor istorice, precum și să amîne implementarea prevederilor celui de-al treilea pachet energetic al UE, care afectează investițiile Gazprom în republică. Parlamentul Republicii Moldova, la propunerea Guvernului, a introdus starea de urgență în perioada 22 octombrie - 20 noiembrie din cauza deficitului de gaze din țară.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu spunea, în urma vizitei lui la Moscova, că condițiile Gazprom nu sînt în avantajul cetățenilor Republicii Moldova, de aceea țara noastră va căuta surse alternative pentru a se încălzi la iarnă.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X