Preşedintele stiri: 3021

În ce condiții ar putea fi declarată stare de urgență în R.Moldova

24 sep. 14:35   Societate
2798 1

Prim-ministrul Natalia Gavrilița anunță că autoritățile ar putea reveni la introducerea stării de urgență pe întreg teritoriu al R.Moldova în cazul în care incidența pe toată țara va depăși 350 de cazuri la 100 de mii de locuitori. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova, scrie deschide.md

„Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică a decis că dacă incidența pe toată țara va depăși 350 de cazuri la 100 de mii de locuitori, atunci CNESP poate recomanda Guvernului și Parlamentului introducerea stării de urgență”, a declarat ea.

Întrebată despre o posibilă închidere a școlilor și trecerea copiilor la studii online, șeful Executivului a menționat că autoritățile fac tot posibilul pentru a nu ajunge la un asemenea scenariu.

Scopul nostru este să nu sacrificăm calitatea studiilor copiilor în continuare. Am văzut anul trecut cu studiile online, calitatea studiilor a avut de suferit. Nu vrem să ne trezim peste 10 ani că am pierdut capital uman semnificativ în urma acestei pandemii. De aceea, noi facem tot posibilul. Ați văzut și în deciziile CNESP, chiar dacă este codul roșu, școlile rămîn deschise cu prezența fizică a elevilor”, a spus Gavrilița.

În acest sens, premierul a precizat că anume pentru a proteja copiii, au fost introduse încă în luna august anumite reguli speciale pentru școli.


Acum lucrăm asupra unui protocol care să spună foarte clar ce se întîmplă dacă un copil se îmbolnăvește. La moment se izolează clasa pentru 14 zile. Noi examinăm posibilitatea introducerea acestor teste, cum se face în alte țări europene, și dacă este un copil bolnav, să testăm toți copiii cu teste rapide în prima și a cincea zi pentru a permite revenirea la studii cu prezența fizică după a cincea zi”, a adăugat ea.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X