COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

În biserici COVID-19 nu există. Restricțiile rămîn doar pe hîrtie

4 oct. 10:15   Societate
1546 0

Restricțiile rămîn doar pe hîrtie în lăcașurile sfinte. Deși Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a stabilit ca, din 1 octombrie, fiecare enoriaș prezent la slujbă să aibă un spațiu de patru metri pătrați, oamenii nu au respectat această recomandare. Mai mult, credincioșii care au fost surprinși de echipa noastră de filmare la Catedrala Mitropolitană "Nașterea Domnului" nu purtau măști de protecție și s-au ținut de sărutat icoane, scrie publika.md

Decizia CNESP prevede printre altele și verificarea termometriei la intrare în biserică, dar nu am surprins pe nimeni care să facă acest lucru. Nici preoții care oficiau slujba nu au respectat distanțarea fizică. Vădit deranjați, oamenii au refuzat să vorbească cu echipa noastră de filmare.

„- De ce nu purtați masca de protecție?
- De ce nu purtați masca de protecție?
- Bună ziua doamnă, de ce nu purtați masca de protecție?
- Domnul de ce nu purtați masca de protecție?”

Totuși, am găsit și enoriași care au participat la serviciul divin fără a intra în biserică. Ei spun că situația pandemică i-a determinat să asculte slujba de afară.

„Eu am fost bolnavă de COVID și știu ce e asta. Nu vreau să mă dau iar riscului. Astăzi nu am intrat, dar eu știu că în Catedrală niciodată lume nu-i puțină.”

„E bine și așa. Nu mă deranjează. N-am intrat. Ar trebui toți, eu știu e risc, totuși e risc mare, ar trebuie să ne păzim, așa cum scrie în restricții.”

În spatele camerelor de luat vederi, preoții ne-au spus că, înainte de a purcede la oficierea serviciului divin, au anunțat enoriașii despre restricții. Ei, însă, nu își asumă și rolul de jandarmi, întrucît acest lucru deja ține de fiecare persoană în parte.

Purtătorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, nu a putut să precizeze dacă distanța trebuie respectate și de preoți, iar masca de protecție nu este obligatorie în rîndul slujitorilor bisericii. Cît ține de enoriași, Cheibaș spune că aceștia sînt informați să respecte regulile impuse pe timp de pandemie.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca, de la 1 octombrie, slujbele religioase să fie organizate în afara bisericilor în funcție de timpul de afară. În cazul în care serviciile divine sînt desfășurate în interior, fiecare enoriaș trebuie să aibă un spațiu de patru metri pătrați, să poarte mască de protecție și să își dezinfecteze periodic mîinile. La rîndul lor, preoții sînt obligați să facă binecuvîntarea de la o distanță de cel puțin un metru și să dezinfecteze cu regularitate scaunele și obiectele de cult.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X