X 
Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1125

În Bălți vor apărea străzi noi cu numele medicilor

10 iun. 23:00   Societate
2116 0

Ieri, 9 iunie, în cadrul ședinței comisiei de toponimie, s-a discutat despre numele a 12 străzi ale Î.P. ,,Drujba", care se află pe teritoriul orașului Bălți. S-a propus numirea străzilor în cinstea medicilor bălțeni, cărora li s-a acordat post-mortem Ordinul de Onoare.

Şeful adjunct al Direcţiei Arhitectură şi Urbanism, Iana Liadric, a explicat că Uniunea Arhitecţilor din Nordul Moldovei a înaintat o astfel de propunere. Potrivit membrilor sindicatului, străzile din Î.P. ,,Drujba" nu au nume, ci sînt marcate doar cu numere de linii. Prin urmare, acestea pot purta numele medicilor bălțeni care au luptat activ împotriva răspîndirii pandemiei de coronavirus și au primit post-mortem Ordinul de Onoare din partea Președintelui Republicii Moldova.

— Anul trecut, 12 persoane au primit Ordinul de Onoare. Toți au lucrat în sistemul medical din Bălțiîn timpul pandemiei. Acum, în satul de vacanță, 12 străzi au nevoie de nume. Exact același număr de profesioniști medicali au fost premiați, așa că opțiunea de a numi străzile în cinstea lor poate fi supusă la vot ăn cadrul Consiliului Municipal”, a spus Iana Liadriuc. Iată lista medicilor cu ale căror nume ar putea fi denumite cele 12 străzi din Î.P. ,,Drujba":

 • Olga Bezdetnaia, șefa serviciului de laborator al Centrului Medicilor de Familie Bălți;
 • Daniela Burlac, asistent medical la Centrul de Sănătate Publică Bălți;
 • Anatolii Covaliuc, medic patolog la Spitalul Clinic Bălți;
 • Ion Dabija, Șef Spitalul de Psihiatrie Bălți;
 • Dumitru Daraban, medic neurolog al Departamentului de Asistență Medicală Specializată Ambulatoriu (fosta policlinică consultativă Bălți);
 • Serghei Dascăl, medic la Centrul Medicilor de Familie;
 • Igor Dorogoi, chirurg-endoscopist al Spitalului Clinic Bălți;
 • Grigorii Martîniuc, medic traumatolog la Spitalul Clinic Bălți;
 • Liubovi Ojog, cardiolog, șef al serviciului de diagnosticare funcțională al Spitalului Clinic Bălți;
 • Vasile Sîrbu, șeful serviciului de endoscopie și ecografie al Spitalului din Bălți;
 • Melania Scorpan, asistentă, Secția Pediatrie, Spitalul Clinic Bălți
 • Boris Voineac, neurolog la Spitalul de Psihiatrie Bălți.

Sergiu Burlacu, membru al comisiei de toponimie, a propus și el numirea unei porțiuni de drum a străzii Sportive în direcția satului de vacanță Î.P. ,,Drujba" în onoarea lui Gheorgghe Dragan, șeful secției de neurologie a Spitalului Clinic Bălți, care a murit în 2020. Cu toate acestea, s-a hotărît că este incorect să se numească doar o parte a drumului în cinstea lui. Ideea de a numi o stradă în memoria lui Gheorghe Dragan va fi lăsată pentru noile cartiere din Bălți.

Membrii Comisiei de toponimie au votat în unanimitate să pună în discuție, problema denumirii străzilor din Î.P. ,,Drujba" în cinstea medicilor la Consiliul Municipal.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав