AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 467 699  Au ieșit 382 518​  Au rămas 85 181     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 910
Criza energetică stiri: 735

În 6 școli din Republica Moldova începe pilotarea standardelor Școlii Sigure Online

17 sep. 2021,, 12:19   Societate
1559 0

În 6 școli din țară, pe parcursul anului curent de studii, vor fi pilotate standardele unice de protecție a tuturor copiilor de riscurile abuzurilor comise în mediul virtual. Acesta este rezultatul mai multor cercetări, teste și ajustări ale bunelor practici întreprinse de Centrul Internațional „La Strada” de-a lungul ultimilor 4 ani în domeniul educației pentru siguranța online.

Un studiu realizat la începutul acestui an de „La Strada” în domeniul siguranței copiilor online arată că subiectul este abordat sporadic în procesul educațional, nivelul de pregătire a cadrelor didactice este insuficient și că lipsește un cadru instituțional potrivit pentru a implementa eficient inițiative de protecție a copiilor pe Internet.

Pentru a putea face față acestor provocări, în contextul procesului educațional la distanță și luînd în calcul bunele practici internaționale, Ministerul Educației și Cercetării a elaborat și a înaintat spre pilotare standarde unice pentru siguranța online în școală.

Angela PRISĂCARU, consultant principal, Direcția învățămînt general, Ministerul Educației și Cercetării al RM: Standardele pentru protecția și siguranța elevilor în mediul online vin să soluționeze o problemă majoră ce afectează bunăstarea psiho-emoțională a elevilor în mediul online - lipsa unui cadru consolidat de acțiuni la nivelul instituțiilor de învățămînt. Sperăm că aceste Standarde vor răspunde necesității comunității școlare, oferind claritate în acțiunile care trebuie întreprinse de fiecare actor educațional, pentru siguranța copiilor pe Internet. Pe termen lung, după pilotarea standardelor, acestea vor deveni obligatorii pentru toate instituțiile de învățămînt din țară.

Altfel spus, noile standarde urmează să integreze politicile, practicile și procedurile din școală, astfel încît siguranța online să devină element transversal al sistemului de educație, în concordanță cu prevederile politicilor internaționale din domeniul protecție drepturilor copiilor și asumate de școlile din țările europene. Potrivit Elenei BOTEZATU, implementarea acestor standarde presupune o schimbare la nivel de conștiință, atitudini și abordări în activitățile cu elevii despre siguranța online, dar și în percepțiile comunității despre ce înseamnă, de fapt, responsabilitatea legală a instituțiilor de învățămînt de a proteja copiii de orice formă de violență și cum raportăm această obligație la tot ce se întîmplă în mediul virtual.


Concomitent cu activitățile-pilot care vor testa modelul Școlii Sigure Online, în următoarele cîteva săptămîni va fi implementată o campanie de sensibilizare a comunității școlare în raport cu riscurile la care se expun copiii în mediul online.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав