Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În 2023 avem nevoie de un Guvern al Unității Naționale, opinie

29 dec. 2022,, 08:00   Societate
2623 1

Anul 2023 vine cu noi provocări la adresa securității energetice a Republicii Moldova.

Este opinia mai multor comentatori de la Chișinău, potrivit cărora în 2023 Republica Moldova ar putea fi ținta unor destabilizări. Ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că, în contextul crizei de securitate cu care se confruntă întreaga regiune, la Chișinău trebuie instaurat un Guvern mult mai pregătit, care să fie emanația tuturor forțelor proeuropene din Republica Moldova, notează IPN.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, califică actual Guvern drept unul slab pregătit, incapabil să facă față crizelor suprapuse cu care se confruntă Republica Moldova. Potrivit lui Slusari, în 2023 ar trebui să asistăm la o resetare completă a echipei guvernamentale, iar actualul Executiv să fie înlocuit cu un Guvern de Unitate Națională.

„Actualul Guvern nu este capabil să facă față provocărilor care ne așteaptă în 2023 și avem nevoie de o altă formulă de guvernare care ne va permite să fim mai rezistenți. Avem nevoie de un Guvern mai puternic care nu va permite revenirea grupărilor criminale la putere. De asta contează foarte mult să avem capacitatea internă de consolidare măcar în cadrul forțelor proeuropene. E nevoi de un pact între forțele reale proeuropene și un Guvern de unitate națională”, a spus ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Și expertul în energetică, Sergiu Tofilat, anticipează o continuare a războiului în anul 2023, fapt ce va accentua criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova.

„Sînt diverse scenarii cum ar putea evolua situația din Ucraina, dar poate fi ceva comparabil cu situația din Israel și Palestina”, a spus expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

În același context, comentatorul politic, Anatol Țăranu, a calificat drept pripită declarația șefului SIS privind o eventuală atragere a Republicii Moldova în război prin intermediul regiunii transnistrene. Anatol Țăranu spune că Rusia ar putea destabiliza situația la Chișinău, însă scenariul militar clasic este puțin probabil.

„Dacă vorbim direct de o joncțiune a armatei ruse care luptă în Ucraina cu regiunea transnistreană, la această etapă a războiului, un astfel de scenariu este puțin probabil. Nimic nu vorbește acum de capacitatea armatei ruse de a străpunge litoralul Mării Negre ca să vină în contact cu Transnistria. Din acest punct de vedere pericol nu există. Declarația șefului SIS mai degrabă denotă sindromul ong-ist. Dar totuși este o vorba despre un tînăr care încă învață profesie. Sperăm că învățătura va avea loc într-un tempo rapid. Pe de altă parte, în Republica Moldova există coloana a 5-a care este susținută de către Moscova”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu.

Anterior, șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a declarat că în primele luni ale anului 2023 ar putea avea loc o ofensivă a Federației Ruse spre Republica Moldova, obiectivul Moscovei fiind crearea unui coridor terestru spre regiunea transnistreană. Ulterior, mai mulți oficiali naționali și internaționali l-au contrazis pe șeful SIS, menționînd că deocamdată nu există indicii privind aplicabilitatea unui astfel de scenariu.

0
0
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?