X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1734

În 11 ani a donat peste 25 de litri de sînge: Povestea unui antrenor din capitală

14 iun. 2020,, 14:01   Societate
2456 1

În ultimii 11 ani a donat peste 25 de litri de sînge. Este povestea unui antrenor de lupte libere din Capitală. Ion Crăciun se numără printre cei trei donatori activi şi emeriţi ai Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui.

În semn de recunoştinţă, Guvernul le-a acordat voluntarilor diplome. Acţiunea a avut loc în contextul "Zilei Mondiale a Donatorului" marcată anual, în 14 iunie. Antrenorul Ion Crăciun are 36 de ani. La vîrsta de 25 de ani a decis să doneze sînge, pentru ca să dăruiască viaţă altora, dar şi să o fortifice pe a sa.

Ion Crăcuin, donator: "Fiind tot în domeniul sportului, am auzit că chipurile dacă donezi din cînd în cînd sînge se mai fac careva schimbări în organism". Iar de atunci, bărbatul a donat mai mult de 50 de ori sînge.

"Primii cinci ani, în mediu 5-6 ori pe an. În prezent, în mediu de 2-3 ori", a spus Ion Crăciun. Bărbatul nu a încetat să doneze sînge nici în timpul pandemiei de COVID-19. Ultima oară a făcut acest lucru în luna aprilie. În această perioadă, procesul de donare a sîngelui are loc în condiţii speciale.

"La fiecare punct de donare deservim nu mai mult de 20 de donatori pentru o oră de activitate. Se invită donatorii în anumite ore, în anumit număr, astfel ca să se evite orice aglomeraţie".


Din cauza pandemiei, în ultimele luni, numărul donatorilor de sînge s-a redus de aproape patru ori, comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut. Pentru a îmbunătăţi situaţia, autorităţile au lansat la sfîrşitul lunii trecute o campanie naţională de donare a sîngelui. SVETLANA CEBOTARI, directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui: "Din 25 mai şi pînă astăzi avem peste 3700 de donări, oameni care s-au prezentat în cele 20 de puncte de donare a sîngelui, care activează în mod normal zi de zi în ţară, dar şi în multe alte puncte mobile". Campania lansată de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui se va încheia în data de 26 iunie.

Sîngele este un dar nepreţuit care nu poate fi cumpărat, ci doar poate fi donat. În urma unei singure donări, pot fi salvate trei vieţi. Persoanele care vor să doneze sînge trebuie să aibă vîrsta între 18 şi 60 de ani şi o greutate corporală de cel puţin 50 de kilograme.

Datele oficiale arată că, în fiecare an, în ţara noastră sînt făcute 80 de mii de donări de sînge, între care 70 la sută sînt voluntare.

Totodată, pînă acum, 150 de persoane vindecate de COVID-19 au donat plasmă convalescentă, contribuind astfel la tratarea a 45 de oameni infectaţi cu noul coronavirus, aflaţi în stare gravă, anunţă Ministerul Sănătăţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий