Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Important pentru moldovenii care intenționează să se angajeze în România

20 aug. 2020,, 15:15   Societate
5282 0

După dezbateri de peste doi ani și reveniri asupra deciziei, condiţia obţinerii avizului de angajare pentru lucrătorii transfrontalieri din Republica Moldova, Ucraina și Serbia, angajaţi temporar, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, a fost eliminată de către Parlamentul român prin adoptarea unui proiect de lege.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului, Klaus Iohannis.

Legislația actuală prevede că viza de lungă şedere pentru angajare în muncă se acordă fără prezentarea copiei avizului de angajare în cazul anumitor categorii de angajați, precum profesori, funcționari sau șefi de companii, scrie profit.ro.

Un proiect de lege, inițiat de PSD la începutul anului 2018, propunea ca și în cazul lucrătorilor transfrontalieri angajaţi temporar, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, să fie eliminată obligația prezentării copiei avizului de angajare la acordarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă. Proiectul a fost respins de Senat în mai 2018, iar le finele anului 2018, în Camera Deputaților, toate cele trei comisii de specialitate au decis respingerea acestuia.

Deputații din comisii argumentau atunci că eliminarea condiţiei referitoare la obţinerea avizului de angajare va însemna eliminarea unor garanţii cu privire la conduita şi buna-credinţă a angajatorului, cu efect direct asupra angajatului cetăţean străin.


Proiectul a ajuns însă să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaților abia în septembrie 2019, când proiectul a fost retrimis comisiilor de specialitate pentru un nou raport, la cererea PSD.

Un nou raport a fost întocmit la începutul lunii iulie, anul acesta, când comisia de muncă a reușit să convingă și celelalte comisii de necesitatea modificării, dar doar pentru cetăţenii din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia, încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

Ajuns în luna iunie în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, proiectul, cu raport de adoptare de data aceasta, a fost trimis din nou la comisii, la solicitarea PNL, care arăta că în forma amendată există ”termeni care practic sunt inversați în raportul comisiei sesizate în fond și care creează confuzie cu privire la modul în care va putea fi aplicat acest act normativ”.

Luna trecută, comisiile de specialitate au întocmit astfel un nou raport favorabil proiectului, care a și primit miercuri votul final al Camerei Deputaților. Conform formei adoptate, viza de lungă şedere pentru angajare în muncă se acordă fără prezentarea copiei avizului de angajare și ”cetăţenilor din Republica Moldova, Ucraina şi Republica Serbia încadraţi în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luniîntr-un an calendaristic”.

”Modificările sunt necesare și în contextul în care piața din România se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă, iar condiționarea accesului pe piața muncii sezoniere pentru lucrătorii străini, prin obținerea avizului de angajare, i-ar împiedica pe aceştia să acceseze un loc de muncă dacă îndeplinesc criteriile profesionale”, arată membrii comisiilor de specialitate, care mai susțin că ”formalitățile obținerii avizului de angajare îngreunează accesul la timp pe piața muncii a lucrătorilor, factorul ”timp” fiind unul dintre aspectele esențiale ce trebuie avute în vedere în activitățile sezoniere”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?