X 

Ilegalitățile din supermarket-uri ar putea fi examinate în lipsa unor sesizări

3 oct. 15:00   Societate
3004 0

Deputatul PAS Radu Marian, președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a anunțat că va fi modificat cadrul legal, astfel încît Consiliul Concurenței să poată demara investigații din oficiu atunci cînd apar suspiciuni în privința practicilor comerciale neloiale în supermarket-uri.

Măsura, potrivit oficialului, este necesară întrucît furnizorii de produse nu denunță practicile abuzive din frica de a pierde posibilitatea să-și vîndă mărfurile în supermarket-uri, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

Recent în Parlament au fost audiați reprezentanții celor mai mari 3 lanțuri de supermarketuri din țară, a cîtorva furnizori de produse alimentare și a instituțiilor de stat relevante.

Radu Marian a anunțat că cea mai arzătoare problemă invocată de furnizorii prezenți la audieri a fost aplicarea reducerilor comerciale exagerate de către unii comercianți, de peste 40%, ceea ce duce la faptul că furnizorii în cauză nu crează profit sau mai rău, își vînd produsele sub cost.

Potrivit deputatului, reprezentanții lanțurilor de supermarket-uri s-au apărat spunînd că reducerile comerciale le permit să ofere prețuri mai mici la consumatorul final și dacă aceste reduceri comerciale ar fi plafonate, asta s-ar răsfrînge negativ asupra prețurilor.


Consiliul Concurenței, instituția responsabilă de sancționa practicile comerciale neloiale, nu a primit nicio plîngere, la fel cum nu a primit nici Ministerul Economiei, de cînd noua lege a intrat în vigoare în ianuarie 2023. Furnizorii spun că nu depun plîngeri pentru că se tem să nu-și piardă locul pe raft în magazine, iar mulți din ei probabil nu știu că au dreptul să depună astfel de sesizări. Vreau să încurajez pe această cale agenții economici să depună sesizări, dacă ei vor ca instituțiile de stat să-i ajute”, a scris parlamentarul pe canalul său de Telegram.

În acest context, Radu Marian a declarat că vor fi operate modificări la cadrul legal pentru ca acesta să permită Consiliului Concurenței să demareze anchete chiar și în lipsa unei sesizări.

În aceste condiții, ca măsură imediată urmare a acestor audieri, vom modifica procedurile, astfel încît Consiliul Concurenței să poată să înceapă din oficiu investigații(fără să fie necesară o plîngere/sesizare) în momentul în care apar suspiciuni și informații operative de aplicare a practicilor comerciale neloiale în lanțurile de supermarketuri”, a spus el.

Parlametarul a menționat că a solicitat de la Ministerul Economiei ca pînă la 1 martie 2024, să fie lansat un program național de promovare a produselor alimentare autohtone. La fel, acesta a solicitat Ministerului să înceapă un exercițiu de informare a furnizorilor cu privire la modul în care legea îi poate proteja. Parlamentul este gata să susțină orice măsuri în această direcție.

Precizăm că atît vinderea produselor alimentare sub costul de producție, cît și refuzul fără motiv de a plasa pe raft produsele alimentare furnizate de întreprinderile mici și mijlocii sînt practici comerciale interzise de lege. Acestea, dar și alte 20 de practici, au fost interzise prin lege și sînt în aplicare începînd cu ianuarie a acestui an.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?