Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 966

Iinstituții medicale vor fi modernizate cu sprijinul Japoniei

3 aug. 17:43   Societate
1077

Cinci instituții medicale vor fi dotate cu dispozitive medicale care urmează să fie achiziționate din bani oferiți de Japonia. Guvernul a aprobat miercuri un proiect cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de Grant cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, transmite radiochisinau.

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că programul de consolidare a sistemului medical prevede acordare unui suport financiar sub formă de grant în mărime de un miliard de yeni japonezi. Suma este echivalentul a peste șapte milioane de euro. Banii vor fi folosiți pentru acoperirea necesităților urgente ale sistemului de sănătate, implicit fortificarea capacităților sectorului spitalicesc, prin achiziția de dispozitive medicale în beneficiul a cinci instituții medico-sanitare publice din Republica Moldova.

Instituțiile beneficiare sînt Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime”. Potrivit ministrei, aceste instituții medicale acordă asistență medicală unui număr mare de persoane, inclusiv refugiaților din Ucraina.

„Propunerea de Acord a fost precedată de o evaluare a necesităților, efectuată în cadrul instituțiilor beneficiare, de către o echipă de experți din Japonia, în acest sens fiind stabilită o listă de dispozitive medicale prioritare, precum aparate de radiologie, ecografe, aparate de dializă, de anestezie, ventilatoare, mese de operații și altele”, a notat Ala Nemerenco.

Totodată, pentru a facilita implementarea proiectului, pe parcursul lunii iunie-iulie un expert bioinginer medical din Japonia s-a aflat în misiune în Republica Moldova pentru a elabora, de comun acord cu instituțiile beneficiare, specificațiile tehnice a dispozitivelor medicale care se planifică a fi achiziționate.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав