Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 319
Criza energetică stiri: 953

IGSU a a desfășurat un curs de instruire în domeniul acordării primului ajutor pentru populația civilă

21 mai. 00:00   Societate
1890

20 de moldoveni au învățat cum să acorde primul ajutor în caz de necesitate. Lecțiile au avut loc în cadrul unui curs-pilot inițiat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. La final, participanţii au primit un certificat care confirmă aptitudinile deprinse.

În cadrul cursului, oamenii au învățat mai multe metode de acordare a primului ajutor. Mai exact, cum să procede cînd un om a suferit un stop cardiac sau trebuie salvat de la înec. Majoritatea celor prezenți la curs ne-au spus că asemenea lecții sînt binevenite și le vor fi utile atunci cînd vor fi martorii unui incident.

”După cum vedeți, noi învățăm metoda resuscitare. Asta în caz de un stop cardio-respirator. În caz de hemoragie, în caz de fracturi am învățat diferite metode. În caz de arsuri sau înțepături de diferite insecte. Nu este greu, dar necesită o anumită responsabilitate.”

”E interesant ca să ne împărțim cunoștințele. Dar în primul rînd pentru noi să cunoaștem. Chiar acasă să cunoaștem cum să acordăm ajutor rudelor.”

Oamenii sînt instruiți de cinci specialişti de la IGSU. Igor Mocanu este unul dintre cei care a predat lecții primului grup înscris la curs.

”Multe persoane au devenit deja cu unele cunoștințe și vor să le perfecționeze. Avem manechinul la masajul cardiac, care măsoară frecvența. La urmă, procentajul arată cît este de eficient și majoritatea din clienți au 99, 98 și chiar 100. În sens că fac foarte bine.”

Asemenea curs pentru populație este organizat în premieră. Lecțiile au loc la Centru Republican de Instruire al IGSU, iar la ele se poate înscrie orice doritor începînd cu vîrsta de 14 ani.

”80 la sută din ore sînt predestinate activităților practice, 20 la sută sînt activități teoretice. Dorim să punem accentul ca persoanele să poată depista atunci cînd există o urgență în ceea ce privește viața și sănătatea sinistratului.”

În prezent, la cursuri mai sînt înscrise 13 persoane, iar în următoarele două săptămîni angajaţii IGSU vor intrui 40 de angajaţi de la două întreprinderi.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав