TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

I-a afectat, dar nu pe toți: Pandemia, ajutor pentru angajații unui restaurant

Pandemia provocată de noul coronavirus a afectat domeniul HoReCa din R. Moldova, însă se pare că urmele pe care le-a lăsat nu sînt atît de profunde.

Dmitrii Petrenco este bucătar-șef la un restaurant din satul Ulmu, raionul Ialoveni, care s-a deschis cu puțin timp înainte de confirmarea primului caz de infectare cu noul coronavirus pe teritoriul R. Moldova. Acesta recunoaște că nu a primit niciun ajutor din partea statului, dar spune că însăși carantina a fost un real ajutor pentru el și colegii lui.

„Din păcate, nu am primit niciun ajutor, însă pentru noi carantina a fost ajutor. Toate granițele au fost închise, lumea a rămas în Moldova și a început să călătorească. Pentru noi a fost foarte bine. Cînd a fost carantina și toate restaurantele au fost închise, noi am lucrat, am făcut bucătăria noastră, am creat echipa, am făcut încercări de menu. Noi am lucrat în fiecare zi, doar că fără oaspeți. Iar cînd restaurantele s-au redeschis, noi eram deja gata pentru a primi oaspeți și de a prezenta acest proiect frumos”, mărturisește Dmitrii.

Contactată de Noi.md, pentru a spune ce măsuri exacte au fost întreprinse menite să sprijine mediul de afaceri, șefa serviciului de presă a guvernului, Marina Nani, nu ne-a răspuns deocamdată la mesaje.

Amintim că restaurantele și cafenelele din Moldova și-au întrerupt activitatea pe data de 16 martie a anului trecut, iar mai mulți proprietari și angajați din această industrie au protestat de câteva ori în fața Guvernului împotriva acestei decizii.


Localurile și-au reluat activitatea începând cu 15 iunie, însă cu multe restricții. Precizăm că, pe 13 ianuarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 februarie. Implicit, a rămas în vigoare și restricția conform căreia unitățile de alimentație publică trebuie să-și încheie programul zilnic la ora 22:00. Restaurantele, cafenelele și barurile din Chișinău au protestat în seara de 14 ianuarie împotriva faptului că autoritățile nu elimină restricția ce le scurtează programul de muncă. Acțiunea de protest a constat în stingerea timp de 2 minute a luminii.

Anterior, reprezentanții ramurii au estimat că 60 la sută dintre întreprinderile din domeniul HoReCa vor dispărea.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load