AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 912
Criza energetică stiri: 740
Preşedintele stiri: 3208

Hotărît! Stoianoglo va fi anchetat pentru „pretinse acțiuni ilegale”

18 noi. 2021,, 15:48   Societate
4038 0

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, va fi anchetat pentru pretinse acțiuni ilegale „în cazul mușamalizării și absolvirii de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din Republica Moldova” transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

O solicitare în acest sens a venit din partea fostei deputate a Platformei Da, Inga Grigoriu, iar CSP i-a acceptat, astăzi, sesizarea.

Astfel, CSP a decis desemnarea lui Andrei Balan, procuror în Procuratura Anticorupție, pentru anchetarea Procurorului General suspendat, vizînd pretinsele acțiuni ilegale, invocate de Inga Grigoriu în sesizare.

Anterior, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu a fost responsabil de dosarul inițiat cu mult timp înainte de a fi numit în funcția de Procuror General și că nu este de competența sa să decidă asupra desecretizării dosarului respectiv. „Oare eu am examinat acest dosar? Dacă nu eram eu, acest dosar nici nu ar fi ajuns în judecată”, a spus Procurorul General suspendat luni, după ședința de judecată de ieri, de la Curtea de Apel Chișinău, unde magistrații s-au expus asupra demersului depus de avocații șefului PG, care au cerut ca măsura de arest la domiciliu să fie anulată.

Șeful suspendat al PG consideră că tot ce se întîmplă în cadrul urmăririi penale pornite pe numele său sînt doar acțiuni care să îl facă să se gîndească doar la metode de apărare și că reprezentanții actualei guvernări ar fi putut să îi spună din start că nu vor să lucreze cu el, fără a „inventa diverse metode”.


La 5 februarie 2020, șeful Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, a transmis un mesaj în limba turcă celor șapte profesori turci, care au fost expulzați în toamna anului 2018. „Îmi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să vă apere drepturile fundamentale. Sper, că acest caz va servi o lecție pentru toți”, a spus Stoianoglo în limba turcă.

La 9 septembrie 2020, Judecătoria Buiucani a emis sentință de condamnare fostului director al SIS, Vasile Botnari, în dosarul profesorilor turci, dar a secretizat orice informație pe acest caz, potrivit Procuraturii Generale, care a solicitat instanței de judecată desecretizarea sentinței, avînd în vedere rezonanța socială a cazului.

Totodată, Procurorul General a anunțat că Vasile Botnari, a fost condamnat în dosarul de expulzare a profesorilor turci. Acesta a fost obligat să achite 125 de mii de euro pagube materiale familiilor profesorilor, dar și cheltuielile pentru avionul cu care au fost duși aceștia în Turcia. Întrebat cine putea să influențeze deciziile lui Botnari, Stoianoglo a spus că „doar Vlad Plahotniuc”.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав