Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Hotărît! Parlamentul a decretat stare de urgență

17 mar. 2020,, 19:28   Societate
8031 1

În legătură cu situația epidemiologică din țară, Parlamentul a decretat astăzi stare de urgență pe întreg teritoriul R.Moldova începînd de astăzi și pînă pe 15 mai, informează Noi.md.

Hotărîrea a fost aprobată cu votul majorității deputaților, la propunerea președintelui Igor Dodon.

În această perioadă deputații se vor convoca după necesitate.

Premierul Ion Chicu a precizat în fața deputaților că la momentul actual starea de urgență este introdusă în 12 state europene, inclusiv în țara vecină România. Chicu le-a explicat deputaților că a solicitat termenul de 60 de zile pentru starea de urgență, ținînd cont de evoluțiile pandemiei în țările europene.

”Aș fi foarte bucuros, săptămîna viitoare, să vin să vă solicit anularea stării de urgență”, a spus premierul de la tribuna Parlamentului.


Șeful Guvernului le-a mulțumit medicilor pentru devotament și profesionalism, iar cetățenilor și mediului de afaceri pentru spiritul civic de care dau dovadă în această perioadă.

”Vom acționa cu toată determinarea pentru a asigura stabilitatea în țară și a proteja sănătatea cetățenilor”, a declarat premierul.

Starea de urgență este definită, potrivit legislației, ca „ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării”. Pe durata stării de urgență, poate fi restrîns, dacă este cazul, exerciţiul unor drepturi sau libertăţi ale cetăţenilor.

Astfel, pot fi aplicate următoarele măsuri:

a) evacuarea provizorie a cetăţenilor din zonele ce prezintă pericol pentru viaţă şi asigurarea obligatorie a acestora cu locuri de cazare permanentă sau provizorie;

b) instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;

c) dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;

d) introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;

e) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;

f) stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, necesar desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamînat.

De asemenea, poate fi modificată procedura de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor instituţiilor publice, iar cetățenii pot fi chemați pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii.

Totodată, pot fi introduse reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii.

Totodată, toate manifestațiile în masă pot fi interzise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, decizie care a fost deja luată. Starea de urgenţă se instituie pe o perioadă care nu va depăşi 60 de zile, dar în funcţie de evoluţia situaţiei, preşedintele țării sau Guvernul poate solicita Parlamentului prelungirea sau reducerea duratei acestui regim special.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?