TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Hotărît! Judecătorul constituțional va fi ales în baza criteriilor stabilite în 2019

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au stabilit astăzi, 20 aprilie, cum vor fi selectați candidații la funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Astfel, a fost hotărît că concursul să fie desfășurat în conformitate cu criteriile expuse în hotărîrea din 16 iulie 2019 în care a fost examinat chestiunea cu privire la desfășurarea concursului pentru desemnarea a doi judecători la CC. Decizia a fost aprobată cu 10 voturi „pro” ale membrilor CSM prezenți în ședință.

„Propun să adoptăm o hotărîre prin care concursul acesta se va desfășura în conformitate cu cele expuse în hotărîrea din 16 iulie 2019. Avem înscriși în concurs 15 candidați. Propun să stabilim criteriile și să le acceptăm pe cele expuse în hotărîrea din 16 aprilie, 2019”, a susținut președinta interimara a CSM, Luiza Gafton.

La 1 februarie Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, solicitîndu-i să numească un nou judecător, după ce funcția a rămas vacantă în urma decesului magistratului Eduard Ababei. Eduard Ababei a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii din 30 iunie 2019.

Potrivit articolului 20 alin. (2) din Legea cu privire la Curtea Constituțională, autoritatea competentă trebuie să numească un nou judecător în funcție în termen de 15 zile de la data sesizării Preşedintelui Curţii Constituţionale.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load