Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Harunjen, despre scrisorile lui Morari în care zice că e urmărit și își cere funcția

17 iun. 2019,, 13:20   Societate
4574 0

Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a comentat cele două scrisori pe care i le-a expediat săptămîna trecută Viorel Morari, ex-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), prin care cere anularea ordinului de eliberare din funcție și prin care sesizează că ar fi fost urmărit de necunoscuți.

Procurorul general Eduar Harunjen spune că a procedat conform legii, atunci cînd a semnat ordinul de eliberare a lui Viorel Morari din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție precum și decizia de a-l transfera în funcția de procuror de execuție în cadrul Procuraturii Generale.

„Este cererea de demisie din funcție a domnului Morari. Există elemente de formă și de conținut al unui ordin și dumnealui contestă forma. Eu am recepționat scrisoarea vineri. Acesta este considerată drept o contestație la un act administrativ și am pus-o deja și în lucru. Se va expune subdiviziunea responsabilă de întocmirea acestor acte și vom prezenta și un răspuns, avem un termen de 30 de zile ca să examinăm această contestație”, a spus Eduard Harunjen pentru TV8.md.

Procurorul general explică faptul că l-a transferat pe fostul șef de la Procuratura Anticorupție într-o direcție de la Procuratura Generală pentru că așa prevede legea:„Dumnealui a fost transferat dintr-o funcție într-o altă funcție fără concurs și a fost transferat în unica funcție vacantă de procuror la Procuratura Generală care era la acel moment. Există cererea lui de demisie din funcție, dumnealui nu s-a demisionat din organele procuraturii, dumnealui și-a exprimat voința de a demisiona din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție și acest lucru l-a făcut la propria discreție și mi-a prezentat personal acest raport. Procedura este că atunci cînd persoana demisionează dintr-o funcție de conducere, dar nu în general din Procuratură, atunci procurorul general trebuie să-l transfere într-o funcție liberă care poate fi ocupată fără concurs”, a declarat Harunjen.

„Articolul 25 din Legea cu privire la Procuratură spune că, dacă o persoană din funcția de șef este transferată de către procurorul general în altă funcție aceasta nu trebuie să fie o funcție de conducere, deci, numai într-o funcție de procuror de execuție pot să-l transfer, dar în orice funcție de conducere avansarea are loc doar în baza procedurilor de concurs și legea spune clar că într-o astfel de situație nu este vorba de concurs, dar este vorba despre un transfer ordinar într-o funcție de conducere în una de procuror de execuție”, a mai explicat procurorul general.


Potrivit lui Eduard Harunjen, pînă acum nu a fost declanșată procedura de organizarea a concursului pentru suplinirea funcției de șef al Procuraturii Anticorupție, interimatul căreia este asigurat acum de procurora Adriana Bețișor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?