X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Hărțuiți de colectori după ce au luat credite

10 sep. 2021,, 17:30   Societate
4805 0

În timp ce mai mulți moldoveni se plîng că sînt hărțuiți de către colectorii contractați de asociațiile de creditare nebancare, Iurie Filip, deja fost vicepreședinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare susține că există și cealaltă parte a fațetei, atunci cînd cetățenii iau cu împrumut bani știind că nu îi vor putea întoarce sau și mai grav, prezintă documente false atunci cînd vor să ia un credit, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de ieri a Parlamentului, la care a fost audiată conducerea CNPF, iar apoi demisă în corpore.

În cadrul audierii în Parlament a conducerii CNPF, deputata PAS Larisa Novac a declarat că a primit mai multe plîngeri din partea cetățenilor, cu privire la intimidările venite din partea colectorilor.

„Pînă nu demult, organizațiile de creditare nebancare nu raportau datele la birourile istoriilor de credite și nici acum ei nu prea raportează, asta ne spun cetățenii. Cred că este imperios necesar să protejăm consumatorul de astfel de servicii, prestate de creditorii neonești, pentru că ulterior cetățenii se pomenesc abuzați, intimidați de tot felul de așa ziși colectori, oamenii nu pot dormi noaptea. La noi vin mult mai mulți oameni care se plîng că sînt hărțuiți, în special în perioada de pandemie”, a menționat aceasta.

În context, parlamentara a întrebat „ce a făcut CNPF în toată această perioadă, pentru a preveni ca situația respectivă să se întîmple?”.


De cealaltă parte, deja fostul vicepreședinte al CNPF, Iurie Filip, susține că lucrurile nu stau chiar așa cum le prezintă unii debitori și că există și o altă fațetă a problemei.

„Eu o să vă spun ceea ce cunosc, toate organizațiile de creditare nebancară la ora actuală sînt conectate la cel puțin un birou al istoriilor de credit. La moment în țară sînt licențiate și activează cel puțin 4 birouri ale istoriilor de credit, mai mult decît atît, toate sînt conectate între ele și orice client poate obține informația despre orice debitor, cu condiția legală, că acest debitor dacă e persoană fizică a dat consimțămîntul ca informația despre istoria sa de credit să fie divulgată. Cît privește asociațiile de economii și împrumut, conform legislației ele nu sînt obligate să se conecteze și să raporteze. Acestea sînt organizații non-profit, comunitare, care lucrează doar cu membrii săi. Ei pot oferi împrumuturi și accepta depuneri doar de la membrii săi”.

„Ce face CNPF ca să protejeze aceste multiple cazuri? Comisia își are partea sa de competențe și de rol în acest lucru. Noi elaborăm reglementări, de aceea și se numește regulator. Cu alte ocazii am vorbit că astăzi este nevoie și noi elaborăm raportul cu privire la creditarea responsabilă, care să diminueze acordarea creditelor persoanelor care nu sînt capabile să înapoieze. 99% din toate petițiile denotă că cetățeanul semnează contractul în care este foarte evident scris, eu personal examinez aceste contracte, cît el ia și cît va întoarce, practic toate contractele conțin această cifră și el semnează. Știți de ce? Pentru că atunci cînd omul ia credit, el ia bani străini, iar cînd întoarce îi întoarce pe ai lui. De aceea cînd ia, el nu se gîndește cît ia și cum ia, dar cînd este nevoit să dea, atunci... Este și o altă fațetă, știți cîte companii suferă din cauza asta? Cu cîte documente false se vine și se ia credite?”, a mai precizat Iurie Filip.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?