X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Guzun, despre blocajele din sistemul justiției: „Se invocă diverse tertipuri procedurale”

21 mar. 2023,, 08:12   Societate
2285 0

Actuala guvernare a promis curățarea sistemului de justiție cu ajutorul Pre-vetting-ului și rezultate în lupta împotriva corupției.

În același timp, reprezentanții sistemului judecătoresc opun rezistență, prin diverse tertipuri procedurale care amînă soluționarea acestor probleme. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

„Judecătorii care au contestat rezultatele evaluării își exercită dreptul lor într-o instanță. Dar legea stabilește foarte clar: Curtea Supremă de Justiție trebuie să examineze acele contestații timp de 10 zile. Cu excepția dosarului lui Anatolie Țurcan probabil nicio cerere nu a fost examinată în termen de 10 zile. Legea stabilește că contestațiile nu suspendă examinarea oricăror altor soluții sau proceduri, de exemplu la Curtea Constituțională. Noi vedem, chiar și astăzi, CSJ a amînat un dosar pînă cînd CC nu se va expune. Evident politicul a promis curățarea sistemului prin procedura de Pre-vetting, lupta împotriva corupției, și aici apar diferite tertipuri procedurale care amînă aceste chestiuni”, a spus Ion Guzun referindu-se la argumentul Adunării Generale a Judecătorilor care a luat o pauză pînă pe 28 aprilie, pe motiv că nu toate contestațiile judecătorilor au fost examinate de CSJ.

„Dvs nu ați votat membrii în CSM dar să înaintați politicului diferite ultimatumuri se lucrează la text”, a mai sugerat Ion Guzun adresîndu-i- se magistratului Gheorghe Balan, care a fost ales în calitate de secretar la Adunarea Generală a Judecătorilor.

În replică, magistratul a ținut să precizeze că nu este vorba de un ultimatum, ci de o Declarație despre starea de lucruri în justiție, care va fi prezentată la finalul Adunării.

„Pentru asta trebuie 40 de zile?”, s-a interesat Guzun.


Gheorghe Balan a menționat că Adunarea Generală a Judecătorilor nu are deocamdată un Regulament.

Precizăm că blocajele din sfera justiției au fost discutate luni în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate. Președintele Maia Sandu a menționat că Adunarea s-a desfășurat cu încălcarea legii, deoarece legea nu prevede posibilitatea întreruperii ședinței. Mai mult ca atît persoanele implicate în organizarea și conducerea acestei ședințe se aflau în conflict de interes, unii dintre ei nefiind reconfirmați în funcție, iar alții nu au fost admiși pentru a candida la CSM de către Comisia de evaluare externă.

„Tot ce a reușit să arate judecătorii la această adunare este că justiția a putrezit și nu-și dorește sau nu poate să se trateze”, a spus președintele.

Maia Sandu a enumerat deciziile și recomandările CSS, potrivit cărora CSM urmează să fie funcțional în timp de 30 de zile, nu mai tîrziu.

Parlamentul va numi membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei pre-vetting și din acești membri se va crea CSM care va funcționa indiferent de ce decid judecătorii, a mai spus președintele.

1
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?