Guvernul, îndemnat să nu semneze Acordul privind Complexul Hidroenergetic Nistrean

Guvernul, îndemnat să nu semneze Acordul privind Complexul Hidroenergetic Nistrean

13 ONG-uri au adresat un apel către premierul Filip și mai mulți miniștri privind intenția Ucrainei de extindere a Complexului Hidroenergetic Nistrean.


Ei cer Guvernului să expedieze Cabinetului de Miniștri a Ucrainei o scrisoare prin care să reamintească despre obligațiunile statului ucrainean în cadrul Convenției Espoo și să solicite elaborarea Studiului de evaluare a impactului asupra mediului a Complexului Hidroenergetic Nistrean în context transfrontalier,


De asemenea, cer să nu semneze Acordul privind asigurarea funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean pînă la definitivarea Studiului de impact a funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean asupra mediului, societății și economiei Republicii Moldova, elaborat de PNUD Moldova.


Potrivit autorilor apelului, Complexul Hidroenergetic Nistrean, care a fost planificat și început încă pe timpul URSS și care acum este în gestiunea companiei Ukrhidroenergo SA din Ucraina, are un impact dezastruos asupra fluviului Nistru, fapt constatat de oamenii de știință atît din Republica Moldova, cît și din Ucraina. Studiul impactului social și de mediu, elaborat la momentul planificării construcției a constatat că extinderea unui astfel de obiectiv poate duce la crearea unor situații catastrofale în regiune, fapt pentru care, la darea în exploatare în 1983 a primei părți a hidrocentralei la Novodnestrovsk, construcția a fost definitiv stopată.


De asemenea, organizațiile de mediu reamintesc că rîul Nistru reprezintă principala resursă de apă pentru Republica Moldova, iar în bazinul nistrean locuiesc peste 2 mln. de cetățeni moldoveni. Rîul Nistru este singura sursa de apă potabilă pentru capitala Republicii Moldova și pentru toate localitățile de pe ambele maluri amplasate de-a lungul rîului. 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load